Studiu de caz: Concediere in baza Legii 85 din 2006 privind procedura insolventei

Legea 85/2006Codul munciitermenul de preavizconcediereprocedura insolventei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de insolventa necesita respectarea intocmai a prevederilor legale. Cu toate acestea, exista in continuare nelamuriri cu privire la adresa de inaintare catre salariatii care urmeaza sa fie concediati, precum si cu privire la durata termenului de preaviz. Aceste nelamuriri survin adesea deoarece angajatorului nu ii este clar daca va actiona in conformitate cu Legea 85/2006 sau respectand dispozitiile din Codul muncii.

In ceea ce priveste desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor debitoarei pentru care s-a deschis procedura insolventei, aceasta se efectueaza in temeiul art. 86 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare.

In continuare, asa cum este prevazut la art. 86 alin. (5) din Legea 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.

De asemenea, art. 86 alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca prin derogare de la prevederile Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare. Prin urmare, dreptul de a concedia salariatii unei societati intrate in insolventa apartine administratorului judiciar si lichidatorului, care sunt scutiti de formalitatile prevazute de lege cu privire la concedierea colectiva a personalului, fiind obligati sa respecte doar termenul de preaviz.

In cazul de exceptie in care angajatorul se afla sub incidenta Legii 85/2006, fiind deschisa procedura de insolventa, pentru desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor este prevazuta o procedura de exceptie in dispozitiile art. 86 din lege, derogatorie de la dreptul comun – Codul muncii. Deoarece preavizul este obligatoriu, si in cazul acestei proceduri trebuie acordat fiecarui salariat, prin adresa inaintata de societatea debitoare prin administratorul judiciar/lichidatorul al societatii aducandu-i-se la cunostinta salariatului asupra perioadei de preaviz acordate. Dupa expirarea preavizului societatea debitoare prin administratorul judiciar/lichidatorul emite decizia de incetare a CIM in baza dispozitiilor din Legea 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Termeneul de preaviz in cazul concedierii a fost modificat prin noile reglementari din legislatia muncii astfel incat  potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, preavizul in caz de concediere a fost modificat de la 15 zile lucratoare la 20 de zile lucratoare.

La data intrarii in vigoare a acestei legi care a modificat Codul muncii orice persoana concediata are dreptul la un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare, acesta fiind un termen imperativ stabilit de legiuitor si un drept superior acordat salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 85/2006Codul munciitermenul de preavizconcediereprocedura insolventei

Data aparitiei: 12 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Concediere in baza Legii 85 din 2006 privind procedura insolventei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]