Demisia salariatului. Cum se procedeaza cand NU respecta termenul de preaviz? Solutii pentru angajatori

demisia salariatuluidemisie salariatperioada de preaviz
Demisia salariatului. Cum se procedeaza cand NU respecta termenul de preaviz? Solutii pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cum procedam in situatia in care o angajata isi cere demisia, aceasta este inregistrata, angajatorul nu este de acord cu demisia decat cu respectarea perioadei de preaviz, avand in vedere ca este si sfarsit de an scolar si sunt serbari in pregatire. Doamna in cauza nu s-a mai prezentat la munca, i-a fost trimisa si notificare cu confirmare de primire pentru a se prezenta in vederea lamuririi situatiei personale, mentionez ca de la data de la care nu s-a mai prezentat i-a fost suspendat contractul de munca pentru absente nemotivate. Va rugam sa ne ajutati cu un sfat."
 
Raspunsul specialistului: 
 
In situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit vreuna dintre obligatiile prevazute in contractul de munca salariata ar putea demisiona fara preaviz in baza art. 81 alin. (8) din Codul muncii:
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii!
 
Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
 
Asadar, salariata poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
 
Daca si-a indeplinit obligatiile prevazute de contractul individual de munca fapt pentru care nu se pune problema incetarii contractului individual de munca in baza art. 81 alin. (8) din Codul muncii, angajatorul are doua posibilitati:
 
- sa renunte la total sau partial la termenul de preaviz, caz in care contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
- sa cerceteze disciplinar salariata si sa o sanctioneze disciplinar. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este una grava sau salariata a savarsit abateri repetate.  
 
Conform art. 250 din Codul muncii:
 
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
 
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
 
Art. 251 din Codul muncii:
 
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
 
(1^1) Pentru efectuarea cercetarii disciplinare, angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
 
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti potrivit alin. (11), precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
 
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
 
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
 
Astfel, trebuie sa se realizeze cercetarea disciplinara conform celor de mai sus, scop in care salariata va fi convocata in scris de persoana sau comisia imputernicita de angajator conform celor de mai sus.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Aflati Noutatile in Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!

Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu va ofera o prezentare completa a modificarilor legislative din ultima perioada si a im-plicatiilor practice ale acesora, temele fiind:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa

Temele sunt „disecate” in amanunt de catre cei doi lectori, cu un profesionalism desavarsit.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisia salariatuluidemisie salariatperioada de preaviz

Data aparitiei: 29 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia salariatului. Cum se procedeaza cand NU respecta termenul de preaviz? Solutii pentru angajatori Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Indemnizatie de casatorie. Tratament fiscalIntrebare: Indemnizatia pentru casatorie (este prevazuta in Regulamentul intern) este considerat avantaj in natura? Trebuie sa se plateasca contributii pe suma respectiva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Strain non UE. Contract de activitate sportiva. Viza de lunga sedere. Permis de sedereIntrebare: Un club sportiv doreste sa colaboreze cu un sportiv profesionist din Macedonia de Nord in baza unui contract de activitate sportiva. Care sunt pasii si documentele necesare pentru obtinerea permisului de munca in baza acestui contract de activitate sportiva? Este permis asa sau e necesar contract de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]