Contracte de comision. Contributii

contributiicontract de comisioncodul fiscalasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
Ce contributii trebuie sa plateasca societatea noastra pentru sumele acordate in baza contractelor de comision incheiate cu angajati ai magazinelor, angrourilor etc. care comercializeaza produsele societatii noastre. Comisionarii beneficiaza de un comision lunar brut de 1% aplicat asupra valorii fara TVA a produselor livrate de distribuitor catre clientii la care comisionarul a executat activitate de promovare, verificare si urmarire a vanzarilor de produse.

Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza contractelor de comision sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente

Pentru contractul de comision, platitorul veniturilor are obligatia retinerii si virarii impozitului pe venit, conform art. 52 si art. 52 indice 1 din Codul fiscal (plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit).

Indiferent daca are sau nu calitatea de salariat, persoana fizica are obligatia declararii si achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006.
In privinta contributiei de asigurari sociale, daca persoana fizica are calitatea de salariat, nu exista obligatia declararii si achitarii contributiei.

In situatia in care persoana fizica nu are si calitatea de salariat si obtine, exclusiv din contracte de comision sau din alte activitati independente, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut (2.022 lei in anul 2011), este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii conform art. 6 pct. IV din Legea nr. 263/2010.

Persoana fizica este obligata sa declare un nivelminimde venituri asigurate de 35% din castigul salarial mediu brut si maximum de 5 ori valoarea acestuia si sa achite contributia de asigurari sociale la nivelul cotei integrale corespunzatoare conditiilor de munca , conform art. 31 si art. 36 din Legea nr. 263/2010.

La sistemul asigurarilor pentru somaj, persoana fizica care obtine venituri din contracte de comision (activitati independente) se poate asigura optional, conform art. 20 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

In consecinta, persoana juridica are obligatii de a retine, a vira si a declara numai in ceea ce priveste declararea impozitului pe venit.

O persoana fizica neautorizata poate incheia contracte de comision, ocazional, pur intamplator si nu in mod obisnuit cu caracter repetitiv, asa cum se intampla in situatia expusa. Aceasta intrucat contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numite comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numite comision.

Or, savarsind acte de comert, ca profesiune obisnuita, persoana in cauza dobandeste calitatea de comerciant si are obligatia de a cere inmatricularea in registrul comertului. Aceasta obligatie deriva din prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului potrivit carora, comerciantii, inainte de inceperea comertului, precum si alte persoane fizice sau juridice prevazute in mod expres de lege, inainte de inceperea activitatii acestora, au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sau, dupa caz, a activitatii respective, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege.

Pe cale de consecinta, „comisionarilor” le revine obligatia de a solicita autorizarea ca persoane fizice independente, urmand ca, in aceasta calitate, sa incheie contractele de comision.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiicontract de comisioncodul fiscalasigurari sociale

Data aparitiei: 09 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contracte de comision. Contributii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]