legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale a fost publicata. Responsabilitati noi pentru angajatori!

pensii ocupationaleschema pensiilor ocupationaleangajatori pensii ocupationalelegea 1/2020
Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie 2020. De retinut faptul ca noua lege transpune o directiva europeana, menita sa asigure cadrul legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale. 
 
Totodata, prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Prevederile acestui act normativ sunt corelate cu prevederile actelor normative cu care se afla in conexiune, conform art. 61 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Se creeaza astfel premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentare, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania.
 
Regasiti mai jos unele dintre noile prevederi care vizeaza angajatorii. 
 
 
Art. 2. - Domeniul de aplicare
 
Prezenta lege se aplica:
 
[...]
 
e) angajatorilor;
 
 
Art. 45. - Elementele constitutive ale schemei de pensii ocupationale 
 
(3) Dreptul de a propune o schema de pensii ocupaționale aparține angajatorului, prin contractul colectiv de munca, sau în lipsa acestuia, prin contractele individuale de munca ale tuturor angajatilor, sau în temeiul unor rapoarte de serviciu sau acte de numire, dupa caz, în baza carora fiecare angajat își desfașoara activitatea.
 
(4) Toate informatiile privind schema de pensii sunt furnizate de catre angajator.
 
 
 
Art. 82. - Identificarea contributiilor pe baza codului numeric personal 
 
(1) Contributiile angajatorului si ale angajatului se datoreaza, se colecteaza si se vireaza de catre angajator pe baza numelui, prenumelui si a codului numeric personal al participantului.
 
 
Art. 83. - Drepturile si obligatiile participantilor la un fond
 
(2) Angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.
 
 
(4) Angajatorul nu poate face retineri din veniturile pe care i le datoreaza angajatului pentru contributiile datorate de angajat la un fond fara acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la un fond sau, ulterior, într-o notificare transmisa administratorului și angajatorului.
 
 
 
Art. 85. - Nivelul contributiilor platite la un fond si regimul fiscal al acestora
 
(1) Angajatorul retine atat contributiile proprii, cat și contribuțiile angajatilor sai care au calitatea de participant la un fond si le vireaza odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.
 
 
(4) Contributia poate fi împartita între angajat si angajator potrivit prevederilor stabilite de schema si actul individual de aderare.
 
(5) Sumele reprezentand contributiile la fonduri de pensii ocupationale din Romania sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislatia fiscala.
 
 
(9) Angajatorul poate decide, în orice moment, sa modifice, sa suspende sau sa înceteze contribuțiile la un fond pentru angajații sai, înstiintand în scris, administratorul si angajații cu cel putin 30 de zile calendaristice înainte de data aplicarii deciziei. 
 
 
 
 
Legea poate fi consultata AICI
 
 
Expunerea de motive poate fi consultata AICI

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii ocupationaleschema pensiilor ocupationaleangajatori pensii ocupationalelegea 1/2020

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale a fost publicata. Responsabilitati noi pentru angajatori! Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]