Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie 2020. De retinut faptul ca noua lege transpune o directiva europeana, menita sa asigure cadrul legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale.
Totodata, prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Prevederile acestui act normativ sunt corelate cu prevederile actelor normative cu care se afla in conexiune, conform art. 61 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Se creeaza astfel premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentare, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania.
Regasiti mai jos unele dintre noile prevederi care vizeaza angajatorii.
Art. 2. - Domeniul de aplicare
Prezenta lege se aplica:
[...]
e) angajatorilor;
Art. 45. - Elementele constitutive ale schemei de pensii ocupationale
(3) Dreptul de a propune o schema de pensii ocupaÈ›ionale aparÈ›ine angajatorului, prin contractul colectiv de munca, sau în lipsa acestuia, prin contractele individuale de munca ale tuturor angajatilor, sau în temeiul unor rapoarte de serviciu sau acte de numire, dupa caz, în baza carora fiecare angajat îÈ™i desfaÈ™oara activitatea.
(4) Toate informatiile privind schema de pensii sunt furnizate de catre angajator.
Art. 82. - Identificarea contributiilor pe baza codului numeric personal
(1) Contributiile angajatorului si ale angajatului se datoreaza, se colecteaza si se vireaza de catre angajator pe baza numelui, prenumelui si a codului numeric personal al participantului.
Art. 83. - Drepturile si obligatiile participantilor la un fond
(2) Angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.
(4) Angajatorul nu poate face retineri din veniturile pe care i le datoreaza angajatului pentru contributiile datorate de angajat la un fond fara acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la un fond sau, ulterior, într-o notificare transmisa administratorului È™i angajatorului.
Art. 85. - Nivelul contributiilor platite la un fond si regimul fiscal al acestora
(1) Angajatorul retine atat contributiile proprii, cat și contribuțiile angajatilor sai care au calitatea de participant la un fond si le vireaza odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.
(4) Contributia poate fi împartita între angajat si angajator potrivit prevederilor stabilite de schema si actul individual de aderare.
(5) Sumele reprezentand contributiile la fonduri de pensii ocupationale din Romania sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislatia fiscala.
(9) Angajatorul poate decide, în orice moment, sa modifice, sa suspende sau sa înceteze contribuÈ›iile la un fond pentru angajaÈ›ii sai, înstiintand în scris, administratorul si angajaÈ›ii cu cel putin 30 de zile calendaristice înainte de data aplicarii deciziei.
Legea poate fi consultata AICI.
Expunerea de motive poate fi consultata AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<