Cum determinam caracterul grav al unei abateri disciplinare?

abatere disciplinaraabatere disciplinara gravaabateri disciplinarecercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iata unul dintre cele mai dezbatute aspecte in randul specialistilor in HR si legislatia muncii. Cum determinam caracterul grav sau chiar deosebit de grav al unei abateri disciplinare.

In mod concret, as recomanda sa determinati/ estimati gradul de gravitate a unei abateri in functie de pagubele produse in urma savarsirii acesteia sau in ipoteza savarsirii ei.

Cu alte cuvinte, ce pagube s-au comis sau s-ar fi putut comite ca urmare a savarsirii acestei abateri disciplinare?

Spre exemplu, destul de recent am avut ocazia sa discut cu un angajator care si-a sanctionat disciplinar salariatul pentru consumul de alcool in timpul programului de lucru, cu atat mai mult cu cat era vorba despre un sofer de autocar. Angajatul transporta personal de la locul de munca si pana la locul de munca. A fost surprins in stare de ebrietate, a avut contractul suspendat pe perioada de cercetare disciplinara, apoi concediat fara nicio discutie.

Un alt caz de concediere disciplinara pentru abatere deosebit de grava, caz pe care vi-l pot da exemplu in acest material, este cel al unul salariat care a fost surprins fumand in apropierea unei hale de depozitare a combustibilului si a altor substante foarte usor inflamabile. Cu toate ca a fost instruit sa nu fumeze in interiorul unitatii si nici in imediata apropiere, salariatul a incalcat directivele si si-a aprins o tigara chiar langa hala de depozitare, la mai putin de cativa metri de produsele inflamabile. La momentul respectiv, in hala erau prezenti la lucru lucratori.

Evident, a fost concediat pentru abatere disciplinara deosebit de grava. In mod concret, exista numerosi responsabili HR care considera abatere disciplinara extrem de grava orice fapta de consum de alcool in timpul programului de lucru, fie ca in cauza se afla un sofer de autocat sau personal Tesa.

Un alt treilea exemplu de abatere deosebit de grava este cel referitor la situatia conflictuala dintre doi lucratori. O nemultumire aparent minora a degenerat in violenta fizica, indreptata impotriva unuia dintre cei doi salariati. Salariatul a fost atacat iar evenimentul s-a finalizat cu incapacitate temporara de munca de 12 zile. A fost un alt caz de abatere disciplinara grava. Salariatul a fost concediat disciplinar.

Sunt numeroase exemple de abateri disciplinare grave si deosebit de grave.

Le vom determina in functie de aspecte importante, precum:


a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Nu uitati faptul ca salariatul care a savarsit o abatere poate fi sanctionat numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In urma cercetarii disciplinare angajatorul va stabilit ca sanctiunea disciplinara aplicabila.

Din probele administrate in cursul cercetarii disciplinare, trebuie sa reiasa caracterul grav al abaterii sau savarsirea de abateri repetate.

Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, insa nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Daca au trecut mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei, salariatul nu mai poate fi cercetat disciplinar. Este de datoria angajatorului sa cunoasca toate faptele ce pot constitui abateri disciplinare, in cel mai scurt timp de la comiterea acestora.

Esential este si faptul ca orice abatere disciplinara lasata nesanctionata (macar cu avertisment scris) poate fi doar inceputul pentru viitoare abateri, atat din partea respectivului angajat, cat si din partea celorlalti colegi. Angajatii trebuie sa stie faptul ca exista ordine, disciplina, ca exista corectitudine de la A la Z, in orice aspect al modului in care se desfasoara activitatea in firma, de la modul in care se ofera bonusurile de performanta si pana la sanctiunile disciplinare aplicabile.

Sa aveti succes in legislatia muncii!


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abatere disciplinaraabatere disciplinara gravaabateri disciplinarecercetare disciplinara

Data aparitiei: 21 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum determinam caracterul grav al unei abateri disciplinare? Nota: 4.5 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]