CE: Imbunatatirea protectiei lucratorilor impotriva expunerii la substante chimice periculoase

08 Martie 2013
08 Martie 2013
SSM si PSIsanatate si securitateprotectia lucratorilorregulamentul CE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a propus o mai buna protectie lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la substante chimice la locul de munca.

In special, Comisia a propus modificarea a cinci directive existente la nivelul UE in domeniul sanatatii si securitatii cu privire la protectia lucratorilor impotriva expunerii la substante chimice nocive, pentru a le alinia cu cele mai recente norme privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor chimice (Regulamentul (CE) 1272/2008). Propunerea acum merge la Parlamentul European si Consiliul de Ministri al UE pentru adoptare.

Propunerea ar garanta ca producatorii si furnizorii de substante si amestecuri chimice ar trebui sa furnizeze informatii de etichetare armonizate privind clasificarea pericolelor, alertarea utilizatorului de prezenta unor substante chimice periculoase, necesitatea de a evita expunerea si riscurile asociate. Angajatorii folosesc aceste informatii atunci cand se efectueaza evaluari ale riscurilor la locul de munca. Acest lucru permite angajatorilor sa puna in aplicare masuri adecvate de gestionare a riscurilor pentru a proteja sanatatea si securitatea lucratorilor, cum ar fi procesul de incinta, sistemele de ventilatie si utilizarea echipamentului individual de protectie.

In fiecare zi milioane de lucratori din UE sunt potential expusi la substante chimice periculoase intr-o gama larga de sectoare de  ocupare a fortei de munca incluzand  industriile manufacturiere si de servicii, agricultura, servicii de sanatate si educatie.

Propunerea a fost subiectul a doua runde de consultari a reprezentantilor angajatorilor si ai sindicatelor la nivelul Uniunii Europene  si al unor discutiilor in cadrul Comitetului consultativ pentru securitate si sanatate la locul de munca (ACSHW).


Sursa Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]