Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a dispus inspectorilor de munca verificarea respectarii masurilor prevazute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi extreme.
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in saptamana 4 – 9 ianuarie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 837.400 de lei, din care 759.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 30 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 462 de avertismente si au fost dispuse 1.197 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control sunt disponibile
AICI.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 4 – 9 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 228 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 77.500 lei. Din 575 de angajatori controlati, au fost sanctionati 145 si s-au dispus 288 de masuri de remediere a neconformitatilor.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile
AICI.
”Intrucat, in perioada urmatoare, se vor inregistra fenomene meteorologice severe si valori de temperatura foarte scazute, inspectorii de munca vor verifica si respectarea masurilor prevazute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi extreme. Reamintesc cateva dintre obligatiile minimale ce revin angajatorilor pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
- reducerea duratei zilei de lucru si, de asemenea, reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static,
- distribuirea de ceai fierbinte,
- asigurarea echipamentului individual de protectie si a unor spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator.
Persoanele care sufera de afectiuni care au contraindicatii privind munca la temperature extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, dupa posibilitatile existente in structura activitatilor, in alte locuri de munca. Atentionam angajatorii ca nerespectarea obligatiilor ce le revin va duce la aplicarea sanctiunilor corespunzatoare, potrivit prevederilor legale”, a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, in cadrul comunicatului emis de Inspectia Muncii.
AFLATI PLANUL DE CONTROALE ITM - INSPECTIA MUNCII 2021 AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<