Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal care se suporta din bugetul asigurarilor sociale, platita de angajator.
Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.
Indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca, prin grija angajatorului, medicul de medicina muncii impreuna cu care a efectuat evaluarea de risc sa vizeze certificatul medical, in caseta "Cod diagnostic", sub semnatura, parafa si stampila, cu privire la imposibilitatea indeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitata acordarea acestei prestatii.
Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se efectueaza lunar de catre angajator, cel mai tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.
INFO
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Concedierea perfect legala
------
Sumele reprezentand indemnizatii de risc maternal platite de angajator se deduc de catre platitori din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva.
Pentru indemnizatia de risc maternal nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 RON refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, conform art. 47, alin. (2), lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.