Ca noua lege a pensiilor, legea nr. 360/2023 a intrat in vigoare, nu mai este un secret pentru nimeni. Dar la ce valoare a ajuns o pensie medie lunara, in Romania, in acest an?
Statisticile oficiale arata ca pensia medie lunara, in Romania, a fost de 2.427 de lei, in trimestrul II din 2024, in crestere cu 0,4% fata de trimestrul anterior, iar numarul mediu de pensionari s-a situat la 4,971 milioane.
Aceste date au fost publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul aprilie - iunie 2024, pensia medie de asigurari sociale de stat a ajuns la 2.292 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributii de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,4%, comparativ cu 52,4% in primele trei luni ale anului.
In comparatie cu trimestrul 2 al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 7.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 1.000 de persoane. In acelasi timp, pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat s-au majorat, de la un an la altul, cu 15,1% , respectiv cu 14,3%.
Raportat la perioada ianuarie - martie 2024, in urmatoarele trei luni numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 6.000 de persoane, pana la 4,971 milioane, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat s-a diminuat cu 3.000 de persoane.
Pensia medie lunara a ajuns, in perioada analizata, la 2.427 de lei, cu 0,4% mai mare fata de trimestrul anterior, conform INS.
In al doilea trimestru din 2024, pensionarii de asigurari sociale detineau ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari, in timp ce pensionarii de asigurari sociale de stat reprezentau 92,5% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurari sociale, numarul celor iesiti la pensie pentru limita de varsta a fost preponderent (80,2%), urmati de pensionarii cu pensii de urmas (9,7%) si de pensionarii cu pensii de invaliditate (8%).
In categoria pensionarilor de asigurari sociale, cele mai mici ponderi le-au avut cei cu pensii anticipate partial (2%) si pensionarii cu pensii anticipate (0,1%).
Raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10, cu variatii semnificative in profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariati in Bucuresti si judetul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui, respectiv 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 1.243 de lei (1.811 lei in judetul Botosani, 1.826 lei in judetul Vrancea, 1.829 lei in judetul Giurgiu, fata de 3.054 lei in judetul Hunedoara, 2.910 lei in Bucuresti si 2.744 lei in judetul Gorj).
Va reamintim ca in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile se recalculeaza din oficiu, prin valorificarea din adeverintele care indeplinesc conditiile de valabilitate si legalitate, prevazute la art. 4 alin. (1) si art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, dupa caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata...mai multe in lucrarea pe stick „Noua lege a pensiilor. Ghid practic” >>>