Pozitia CNIPMMR privind reducerea TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Decembrie 2019
19 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cota tvareducerea tva1 ianuarie 2020florin jianu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera ca reducerea TVA-ului de la 19% la 16% incepand cu 1 ianuarie 2020 este o schimbare iresponsabila care nu face decat sa dauneze mediului de afaceri in loc sa-l ajute. 
 
Printr-un comunicat oficial, CNIPMMR precizeaza:
 
Prin propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal- L464/2019 din  24. 06.2019,  se doreste reducerea cotei generale de TVA de la 19% la 16%, incepand cu 1 ianuarie 2020 si reducerea la 5%  de la 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele”.
 
Initiativa a trecut de Senat si a fost avizata favorabil de Comisia pentru buget – finante a Camerei Deputatilor in data de 17.12.2019, urmand sa merga pentru votul final in plen.
 
 
Situatia incasarii TVA
 
Potrivit comunicatului de presa al Comisie Europene, din 05 septembrie 2019, Romania a inregistrat cel mai mare deficit din UE in privinta incasarii TVA, de 36% in 2017, fiind urmata de Grecia (34%) si Lituania (25%).
 
Potrivit initiatorilor propunerii legislative, 5 deputati PNL, Romania a avut si in 2016 cel mai mare deficit de colectare TVA din UE de 35,88%, procent care era in crestere fata de 2015.
 
 
 
 CNIPMMR RESPINGE MASURILE POPULISTE CU IMPACT NEGATIV ASUPRA MEDIULUI ECONOMIC
 
 CNIPMMR a sustinut in mod constant necesitatea predictibilitatii si stabilitatii Codului Fiscal, fara modificarii care bulverseza mediul de afaceri.
 
Solutia este cresterea gradului de colectare a TVA-ului prin modernizarea si informatizarea ANAF.
 
Prin pastrarea cotelor de TVA se va sigura o sursa de venituri relativ constanta la buget, fara a introduce decalaje mari in cadrul incasarilor bugetare. Proiectul de buget pe anul 2020 a fost construit pe o valoare de 19% a TVA, in conditiile in care cheltuielile bugetare vor duce la un deficit de 3,59%, fiind necesare negocieri cu Comisia Europeana pentru acceptarea acestui prag.
 
Investitiile pentru programele de sustinere a antreprenoriatului, cel mai reprezentativ fiind programul Romania Start-up Nation au alocate fonduri, prin proeictul de buget care acopera finantarea pentru doar 1200 de beneficiari, fata de 10.000 care este tinta programului.
 
"Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabila a politicienilor  care afecteaza grav echilibrul economic si social,  care conduce la scaderea veniturilor, si asa precare ale bugetului  de stat pe 2020, si care afecteaza domenii cheie precum  sanatatea, educatia, investitiile in infrastrucutura, dand in acelasi timp un semnal foarte prost partenerilor investitionali asupra unei tarii in care politicienii actioneza impredictibil si impotriva intereselor economice si sociale ale propriei tarii.
 
Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scadere de taxe, o tara nu va functiona cu scaderi de taxe È™i cu mariri continue de cheltuieli (vezi maririle cuprinse in bugetul 2020 pentru salarii si pensii), ci are nevoie de investitii (infrastructura, educatie, sanatate) si de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare si microgarantare)! Din cercetarile CNIPMMR a reiesit faptul ca singurele taxe care trebuie ajustate sunt cele pe forta de munca, Romania situandu-se la un nivel prea ridicat al impozitarii fortei de munca.” a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.
 
Sursa: CNIPMMR

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]