Se pare ca senatorul PSD, Ioan Vulpescu, a depus un amendament la proiectul de lege avand in vedere OUG de modificare a Codului Fiscal, in acest sens.
Conform amendamentului cu pricina:
"Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, indiferent de nivelul veniturilor, nu datoreaza contributiile prevazute pentru asigurarile sociale de sanatate pentru perioada in care au si calitatea de salariati."
In momentul de fata, cei care au venituri din drepturi de autor, dar sunt si angajati, datoreaza contributii sociale (CASS, pentru sanatate) pentru ambele venituri, informeaza Ziarul Financiar.
Asupra veniturilor din drepturi de autor se datoreaza contributie individuala de asigurari sociale (10,5%).
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Acest fapt este valabil chiar daca persoana in cauza realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii, asimilate salariilor, etc.
Conform art. 171 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile din drepturi de autor, o reprezinta diferenta dintre venitul brut si o cota forfetara de 40% din venitul brut.
In acest context, atat contributia de asigurari sociale cat si contributia de asigurari sociale de sanatate sunt plafonate la valoarea de 5 ori castigul salarial mediu brut (3.131 x 5 = 15.655 lei)...citeste mai multe despre drepturile de autor aici >>>