Piata serviciilor hoteliere din Transilvania de Nord sufera de un paradox. Desi este criza economica, hotelierii au dificultati in gasirea personalului calificat. Si asta pentru ca exista mai multi jucatori de pe piata hotelurilor care au intrat in ultimul timp sau se pregatesc sa intre pe piata regiunii. Este vorba de branduri precum Grand Hotel, de cinci stele, ori Akantus, de patru stele, ambele in Cluj-Napoca, dar si de pensiuni de familie, amenajate cu ajutorul fondurilor europene. "Mana de lucru exista, dar nu intotdeauna are calificarea necesara ceruta de angajatori", spune directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj, Daniel Don. Pentru a rezolva aceasta problema, Asociatia One Profi si Asociatia Patronilor si Meseriasilor din Cluj au realizat un proiect prin care vor pregati 180 de persoane in acest domeniu.
Doua milioane de lei de la Uniunea Europeana
Reprezentanta Asociatiei One Profi, Andreea Gocan, spune ca "am identificat nevoia pe aceasta piata, apoi am scris proiectul, adica invers fata de cum fac alti solicitanti". Proiectul presupune pregatirea a 40 de persone in meseria de bucatar. 20 dintre ele sunt persoane angajate, iar 20 sunt someri de lunga durata. Alte 40 de persoane vor fi pregatite in meseria de ospatar. 20 dintre acestea sunt persoane aflate in cautarea unui loc de munca, iar alte 20 sunt someri tineri. Un al treilea lor de 40 de persoane, femei, vor fi pregatite pentru meseria de camerista. Este vorba de 20 de someri obisinuiti si de 20 de somere de peste 45 de ani. Cel de-al patrulea grup de 40 de persoane vor fi pregatite pentru meseria de receptioner, iar 20 dintre ele sunt persoane aflate in cautarea unui loc de munca, plus alte 20 de persoane sunt someri de lunga durata. Vor mai fi alte 20 de persoane vor fi instruite pentru a deveni administrator de pensiune.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic