Potrivit unui studiu realizat de Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management finanicar, aprobarea proiectului de lege privind diminuarea CAS-ului datorat de companii va afecta in mod negativ bugetul de stat, insa ar putea sa influenteze benefic piata muncii.
Potrivit studiului,, costurile (salariu si contributii sociale) unei companii pentru un angajat al carui salariu net este de 3000 lei, ar urma sa scada cu 4% in cazul reducerii contributiei la asigurarile sociale de stat cu 5%.
Potrivit repezentantului Accace, Angelica Ene, Payroll Accountant "Impactul costurilor in ceea ce priveste compania este evident, insa ingrijorator este impactul pe care il are asupra bugetului statului, in contextul economic actual si luand in considerare sacrificiile facute in ultima perioada tocmai pentru a aduce bani la bugetul de stat". Angelica Ene a mai declarat ca o astfel de masura ar putea totusi sa aiba un impact pozitiv asupra pietei muncii, in conextul inaspririi controalelor Inspectiei Muncii privind munca la negru.
In situatia in care contributia de asigurarile sociale de stat datorata de angajator va fi redusa cu 5%, Romania s-ar situa printre tarile din Europa Centrala si de Est cu cele mai scazute contributii din aceasta actegorie. Spre exemplu, in Cehia CAS-ul este de 21,5%, in Ungaria - 27%, in Polonia - 16,26% (6,5% + 9,76% - contributie speciala pentru pensionare), iar in Slovacia CAS-ul este de 17%.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In momentul de fata, contributia la asigurarile sociale de stat datorata de catre angajator pentru conditii normale de munca este de 20,8%, iar in urma reducerii ar ajunge la 15,8%.