Accidentele de munca si vatamarile de natura profesionala reprezinta o povara economica considerabila pentru angajatori, angajati si pentru societate ca întreg.
Unele dintre costuri, cum ar fi zilele de munca pierdute sau scaderea profitului, sunt în mod clar vizibile si pot fi exprimate cu usurinta în bani. Pentru cea mai mare parte, totusi, costurile accidentelor sunt oarecum ascunse.
Ca urmare a unui accident, activitatile administrative, de pilda, pot fi date uitarii, daunele aduse imaginii întreprinderii sunt dificil de cuantificat, iar exprimarea în costuri a suferintei umane si a daunelor aduse sanatatii este greu de realizat.
Cu toate acestea, este posibil sa se obtina o imagine corespunzatoare a costurilor accidentelor si a beneficiilor posibile ale prevenirii accidentelor.
O notiune importanta este aceea ca accidentele au efecte simultane atat asupra sanatatii angajatului (cum ar fi vatamarile), cat si asupra perfomantelor întreprinderii (de exemplu, efectele negative asupra imaginii întreprinderii). În plus, efectele asupra sanatatii lucratorilor au un impact suplimentar asupra productivitatii.
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Prevenirea accidentelor poate avea beneficii sub forma reducerii pierderilor anticipate, economii ale cheltuielilor sau castiguri suplimentare.
Autor: Florina Mohanu