Scrisoarea de intentie si CV-ul diferentiaza candidatii online la angajare

11 Decembrie 2006
11 Decembrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O mare parte din aplicatiile postate pe internet de cei care vor sa se angajeze sunt superficial intocmite

Recrutorii si angajatorii sunt incantati de rapiditatea serviciilor oferite de site-urile specializate de joburi, dar se lovesc de neseriozitatea candidatilor. Cu toate acestea, site-urile raporteaza mii de joburi disponibile si se apropie de milionul de candidati inscrisi.

Candidatii vor sa-si rezolve rapid problema angajarii, motiv pentru care aplica la multe posturi, adesea superficial. "O mica parte din CV-uri indeplinesc conditiile de baza. Sa aplici la un anunt online este usor daca esti inscris pe website-ul respectiv si multi candidati decid sa aplice chiar daca evalueaza sansele de a fi chemati la interviu ca fiind foarte mici. in schimb, pentru a aplica la un anunt publicat in ziar, trebuie sa deschizi e-mailul, sa atasezi CV-ul si eventual sa scrii o scrisoare de intentie, ceea ce pentru multi reprezinta un efort", ne spune Liviu Constantinescu, Manager-Executive Search Division al HART Human Resource Consulting
"Poti avea surprize cu oamenii care considera internetul un loc de joaca cu CV-urile asimilandu-l uneori cu ascunsul dupa nume sau date false, lipsa de responsabilitate, ca la chat", ne spune Liliana Tanase, director general al firmei de resurse umane Leads Management. CV-urile incomplete sau neactualizate, precum si controlul mai slab al calitatii informatiilor trecute de candidati in CV-uri sunt doua dintre dezavantajele remarcate de Anca Podoleanu, Vice President, Human Resources, Vodafone Romania. Ea sesizeaza numarul foarte mare de aplicatii din partea unor persoane neinteresate de job in mod special, cat de compania care posteaza anuntul. Printr-o agentie de recrutare, informatiile pot fi verificate.

Ponturi pentru cresterea eficientei

Superficialitatea care caracterizeaza o buna parte din aplicarile online poate sa fie punctul de start pentru diferentierea candidatilor. Personalizarea CV-ului in functie de jobul la care candideaza, precum si conceperea unei scrisori de intentie adecvate situatiei te fac mai vizibil. "Scrisoarea de intentie nu ar trebui sa fie una standard. Va suna cunoscuta fraza "am convingerea ca voi fi un competitor pe masura standardelor dumneavoastra"? Daca ati gasit un model de scrisoare de intentie pe internet, cu siguranta l-au folosit si altii! Scrisorile de intentie trebuie sa completeze afirmatiile din CV si sa-l convinga pe angajator de aspectele-cheie care il recomanda pe candidat pentru postul respectiv, si nu doar sa umple un spatiu gol, deci nu trebuie sa fie standard in niciun caz!", ne spune Constantinescu, consultant HART. Mariana Frincu, Project Manager NetBridge Investments, companie ce detine myjob.ro, vine chiar cu un pont. De folos este detalierea numai acelor abilitati specifice postului pentru care candideaza, fara a obosi angajatorul cu detalii nerelevante pentru post. Potrivit lui Constantinescu, avantajele recrutarii online se refera la: costuri reduse, atragerea unui numar mare de CV-uri, audienta destul de mare in randul celor la nivel de entry si specialist, iar anunturile sunt usor de publicat. Anca Podoleanu, Vice President Human Resources, Vodafone Romania, apreciaza forma standardizata a CV-urilor care permite o evaluare rapida a acestora. De asemenea, structura site-urilor este foarte bine gandita si ofera suficiente instrumente pentru un bun management al aplicatiilor.

CV doar pentru posturile deschise

Companiile recruteaza si ele si prin intermediul site-urilor proprii. Cel interesat de un job la Vodafone isi completeaza un CV online, standardizat pe care il updateaza ori de cate ori este nevoie. El nu il poate insa trimite catre o baza de date comuna. CV-ul ajunge la resurse umane doar in momentul in care aplica pentru un job anume, care este postat pe site ca fiind disponibil. "Numarul de aplicatii difera in functie de natura jobului postat. Sunt pozitii de nisa sau mai putin cunoscute pe piata locurilor de munca, pentru care nu primim un numar foarte mare de aplicatii, dar sunt si pozitii pentru care primim pana la 30-40 de aplicatii online. Le recomandam celor interesati de o cariera la Vodafone Romania sa viziteze sectiunea "cariere" de pe site-ul companiei, pentru ca tot timpul apar joburi noi si interesante", ne spune Podoleanu.

Recrutare in functie de tipul jobului

Website-ul de joburi nu este o solutie universala. Anunturile in presa sunt ceva mai potrivite pentru pozitiile de nivel superior, iar daca apar in publicatii de nisa, pot atrage profesionisti la care se ajunge mai greu prin intermediul site-urilor de recrutare online. Orientarea in functie de pozitia cautata este esentiala. "De exemplu, daca ai nevoie de 10 agenti de vanzari, este chiar indicat sa postezi anuntul pe site-ul companiei, in presa scrisa si pe site-uri specializate, dar daca vrei un director de strategie in vanzari, te orientezi catre alte surse care sa iti ofere candidatii potriviti", ne spune Anca Podoleanu, Vice President, Human Resources, Vodafone Romania. Ea vede alegerea mijlocului ca dependenta de nivelul ierarhic, de cat de des este intalnita pozitia respectiva pe piata locurilor de munca, de gradul de confidentialitate, de politica de recrutare a companiei respective.

Recrutorii si dezvoltatorii de site-uri de joburi sunt atat parteneri, cat si competitori. "Agentiile de recrutare folosesc BestJobs pentru a-si asigura un "pool" (n.r. - rezervor) de candidati. De fapt, sunt unii dintre cei mai fideli si importanti clienti ai site-urilor de recrutare", spune Maria Suciu, de la Best Jobs. "Site-urile de recrutare online ar putea concura cu agentiile doar din punctul de vedere al pozitiilor de nivel entry, specialist sau middle management. Cu cat un candidat detine o pozitie de nivel managerial mai inalt, cu atat este mai improbabil sa il atragem printr-un anunt de recrutare, fie el in ziar sau pe web", declara Liviu Constantinescu, Manager - Executive Search Division al HART Human Resource Consulting.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]