legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Angajatii romani au cea mai lunga saptamana de lucru si cel mai scurt concediu

20 August 2012
20 August 2012
concediuraport eurofoundcontract muncasarbatori legale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportul Eurofound, intocmit recent de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, arata  faptul ca in 2011, cea mai lunga saptamana de lucru din UE, de 41,3 ore in medie, au avut-o angajatii cu norma intreaga din Romania, la fel ca in 2010, in timp ce la zile libere in sarbatori legale acestia s-au clasat pe ultimul loc, iar la zile de concediu platit au ocupat penultima pozitie la nivel european.

Romanii sunt urmati de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia si Marea Britanie (ambele 40,5), Austria si Bulgaria (ambele 40,3), Cehia si Polonia (ambele 40,2). La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda, cu 37,8 ore. Acestia lucreaza cu 3,5 ore pe saptamana, sau cu 4,5 saptamani pe an, mai putin decat romanii.

Programul de lucru negociat colectiv in UE la nivelul anului precedent a fost in medie de 38.1 de ore/saptamana. in cazul statelor membre mai noi, precum Romania,Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria si Malta, s-a inregistrat o norma uniforma de 40 de ore pe saptamana. Francezii se mentin pe ultimul loc in UE, cu 35,6 ore, la fel ca in raportul pentru anul 2010.

Romania se situeaza pe penultima pozitie in UE la concediul mediu anual platit, cu 21 de zile. Pe ultima pozitie, cu cate 20 de zile, se afla zece tari, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru si Belgia. Germanii, francezii si danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de cate 30 de zile.

Angajatii din Romania au avut anul trecut cele mai putine zile libere de sarbatori legale (se exclud sarbatorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care in 2010 a avut 5. Restul tarilor in care angajatii au un concediu platit de numai 20 de zile au intre 7 si 12 zile libere de sarbatori legale. Spania are cele mai multe zile libere de sarbatori legale, 14, urmata de Malta si Slovacia, cate 12.

La nivelul tuturor statelor membre, barbatii continua sa lucreze mai multe ore decat femeile in ceea ce priveste munca platita - in medie 2,1 ore pe saptamana mai mult. Media saptamanii de lucru este in UE de 39,7 ore, iar in zona euro de 39,5 ore. Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]