Potrivit unui nou proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor si trimis la Senat, salariatii ar putea primi mai multe
zile libere de Paste si de Rusalii, acestea urmand sa fie acordate in functie de religia sau de cultul de care apartin.
Aceste
zile libere din 2020 se vor recupera tinand cont de normele in vigoare si de programul stabilit de angajator. In concret, noua propunere legislativa pentru completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii educatiei nationale 1/2011 vizeaza reglementarea modalitatii de acordare si de recuperare a zilelor libere ale sarbatorilor legale religioase crestine care sunt celebrate la date diferite de catre angajati apartinand altor culte religioase: Pastele si Rusaliile.
Consultati AICI calendarul in vigoare pentru ZILE LIBERE 2020!
Asadar, noile modificari, odata aprobate, privind sarbatorile legale libere, vor viza inclusiv intregul personal din invatamant si beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale.
Angajatii care vor beneficia de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Noile propuneri de modificare stabilesc astfel ca zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda fiecarui salariat in functie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, crestin, de care apartine.
Conform expunerii de motive, in cazul a numerosi angajatori se pune problema aplicarii prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, astfel incat salariatii sa poata beneficia de zilele legale libere potrivit religiei sau cultului caruia ii apartin, dar totodata sa nu disrupa activitatea angajatorului.
Mai mult, aceasta propunere vine si ca urmare a faptului ca in acele zone locuite de persoane care apartin ambelor culte si, in special, in familiile mixte este un lucru obisnuit ca oamenii sa sarbatoreasca Pastele potrivit calendarului ambelor culte, sa respecte traditiile si obiceiurile religioase ale celorlalti.
Conform proiectului, la stabilirea structurii anului scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea in vedere:
a) acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii in functie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, crestin, de care apartin beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale, cat si pentru intreg personalul din invatamant;
b) includerea a doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora, cat si pentru intreg personalul din invatamant.
Propunerea legislativa pentru completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii 1/2011 a educatiei nationale a fost adoptata de Camera Deputatilor si trimisa la Senat. Initiativa legislativa va intra in vigoare dupa ce va fi adoptata de Parlament, va fi promulgata de presedintele Romaniei urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<