Incepand cu 16 martie a.c., se declanseaza starea de urgenta care presupune unele masuri mai drastice si reducerea numarului de drumuri pe care cetatenii le vor face in aceasta perioada, cu exceptia celor absolute necesare. Conform unor comparatii privind varful pandemiei de Coronavirus, suntem cu 19 zile in urma Italiei ceea ce ne da, din start, o perioada de timp mare pentru a incerca sa limitam cat mai mult riscul de contaminare si, pe de alta parte, un interval de timp in care, in mod cert, afacerile private si persoanele fizice vor intampina dificultati financiare.
In acest sens, in ce priveste plata ratelor, bancile comerciale din Romania au decis sa amane plata ratelor, in prima instant, numai pentru anumite credite. Anuntul a fost facut recent, pentru Mediafax, de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Clientii si debitorii care beneficiaza de aceasta amanare la plata vor fi anuntati in nume propriu.
Un exemplu in ce priveste aceasta decizie ar fi Banca Transilvania care extinde perioada de gratie la cardurile de credit. Totodata, se asteapta ca CEC Bank sa ofere saptamana aceasta informatii privind amanarea platilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioada de 30 de zile, citeaza aceeasi sursa.
„Dorim sa te scutim de drumuri la banca si extindem perioada de gratie la cardul tau pana in luna mai. Astfel, nu mai ai obligatie de plata in lunile martie si aprilie. Prima obligatie de plata o vei avea intre 1-25 mai, asa cum vei regasi informatiile in extrasul de cont", se arata in mesajul Bancii Transilvania.
In acelasi timp, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune amanarea platii ratelor bancare cu 90 de zile pentru cetatenii romani care au credite imobiliare si nu numai.
„In prezent, propun din perspectiva afectarii interesului economic al consumatorului luarea in calcul a unei amanari de plata pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru romanii care au credite imobiliare, si nu numai, bineinteles cu respectarea contractelor, a legislatiei privind creditarea, precum si a normelor Bancii Nationale a Romaniei”, a spus Paul Anghel, directorul general al ANPC.
Totodata, ANPC recomanda ca bancile sa puna la dispozitia clientilor un numar de telefon care sa faciliteze comunicarea, evitandu-se astfel drumurile care nu sunt necesare.
„Fiecare operator financiar-bancar trebuie sa puna la dispozitia consumatorilor un numar de telefon pentru reclamatii, astfel evitandu-se in anumite situatii deplasarea la sediul bancii sau sa se adreseze prin posta electronica. In contextul actual dorim sa informam consumatorii ca pentru orice situatie intampinata privind produsele si serviciile bancare sa apeleze la numerele de telefon puse la dispozitie de banci pentru a evita deplasarea la sediul acestora. In situatia in care raspunsul operatorului financiar- bancar va nemultumeste, va puteti adresa institutiei noastre cu o reclamatie doar prin posta electronica, prin formularul on-line pe site-ul ANPC sau prin fax", afirma directorul general al ANPC, potrivit Agerpres.
Directorul ANPC consisera ca platile electronice sunt cea mai sigura metoda de plata, inclusiv cele contactless.
„In cazul consumatorilor aflati in carantina sau izolare la domiciliu, operatorii financiari trebuie sa aiba deschidere in vederea unor solutii pe cale amiabila”, a precizat Paul Anghel.
In actualul context, Banca Transilvania a anuntat deja ca prelungeste perioada de gratie pentru cardurile de credit, primele obligatii de plata pentru clienti fiind doar in luna mai.
In Italia a fost deja suspendata plata ratelor la creditele ipotecare, iar in ce priveste bancile din Romania, se asteapta ca un ordin sa fie emis in acest sens, iar bancile sa se conformeze si sa amane, urmand modelul Italiei, plata ratelor pe o perioada de aproximativ 3 luni. In aceasta privinta, Paul Anghel, directorul ANPC, a declarat duminica aceasta, pentru Mediafax, ca amanarea cu 90 de zile a platii ratelor la banci reprezinta o masura buna, menita sa protejeze consumatorii intr-o perioada in care vor fi foarte multe concedieri si probleme cu plata salariilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru Arhitect de interiorIntrebare: Am rugamintea sa mi transmiteti fisa postului pentru pozitia Arhitect de interior Cod COR 216111.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<