Decontare cheltuieli transport, diurna, cazare. Caz practic

Cheltuieli integral deductibilelegea 82/1991O.U.G. nr. 24/2012diurnainregistrari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


O societate comerciala cu sediul in Bucuresti are incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata cu o persoana fizica din Bucuresti cu mentiunea ca acest salariat isi desfasoara activitatea la sediul secundar al societatii din Constanta.

Prin contract se prevede ca societatea ii deconteaza cheltuielile de transport, cazare, diurna necesare desfasurarii activitatii, folosind in acest caz masina personala. Lunar salariatul prezinta un ordin de deplasare avizat de conducerea societatii pe ruta Bucuresti-Constanta-Bucuresti cu anexa bon combustibil, diurna conform legii.

Vom stabili astfel in ce masura cheltuielile cu decontarea transportului pot fi considerate cheltuieli de delegatie (cont 625) sau cheltuieli cu combustibilul (cont 6022) si daca se limiteaza fiscal acest combustibil conform O.U.G. nr. 24/2012.


Conform Legii 82/1991, actualizata si reglementarilor contabile O.M.F.P. nr. 3055/2009, Cap. VII Functiunea conturilor, pentru inregistrarea cheltuielilor de deplasare in contul 625 sunt: cheltuielile de transport (biletele de tren, microbuz, autobus -  emise de societati de transport), cazarea (factura de cazare), diurna (diurna reprezinta suma alocata pentru masa sau poate include si cazare).

Inregistrarea cheltuielilor cu combustibilul se face cu ajutorul contului 6022, este trecuta in ordinul de deplasare stampilat la destinatie de o institutie si este in conformitate cu foaia de parcurs a autovehiculului (ruta deplasarii, nr. de km distanta, diferenta km realizati) formula este:

             %                =                     542                         daca exista factura
                                         "Avansuri de trezorerie"
          3022
    "Combustibili"
           4426
    "TVA deductibila"

sau

            %               =                      542                         daca e bon fiscal combustibil
                                          "Avansuri de trezorerie"
           6022
"Cheltuieli privind combustibilul"
           4426
"TVA deductibila"

Pentru ca cheltuielile cu transportul angajatilor sa fie deductibile conform Codului fiscal actualizat cu O.U.G. nr. 24/2012, trebuie sa aveti in proprietate acest autovehicul sau un contract de folosinta (comodat) trebuie sa se dovedeasca ca activitatea desfasurata este in interesul exclusiv al societatii si sa se incadreze in una din categoriile specificate.

Conform O.U.G. nr. 24/2012, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile in procent de 50% pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Prin "cheltuieli" se inteleg cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de soferi;
- vehiculele utilizate pentru marfuri in scop comercial.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cheltuieli integral deductibilelegea 82/1991O.U.G. nr. 24/2012diurnainregistrari

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decontare cheltuieli transport, diurna, cazare. Caz practic Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]