Ce se va petrece odata cu impozitarea gospodariilor? In primul rand, se vor crea noi locuri de munca, Fiscul va fi obligat sa se doteze cu tehnologie avansata, iar aceste fapte vor conduce la responsabilizarea gospodariilor.
Totusi, lista de deduceri este prea mare, a declarat pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE):
"Unul dintre plusuri care mi se pare ca va avea un efect foarte bun de contagiune va fi presiunea de update-ul tehnologic al sistemului fiscal. Singura solutie cu care fiscalitatea romaneasca va ajunge la un grad mai ridicat de colectare si va fi mai eficienta este in primul rand dotarea cu tehnologie. Pe langa consultantii fiscali care trebuie sa participe, este nevoie si de tehnologie care va aduce, in cele din urma, un sistem fiscal mai adaptat economiei romanesti a anului 2020. Sa ne uitam un pic inainte si o sa vedem o economie mult mai evoluata, cu oameni cu salarii mai mari, mai constienti de afacerile financiare si fiscale ale unei gospodarii si un asemenea mod nou de abordare fresh, ca nu este o taxa sau un impozit nou, cred ca este adecvata", a declarat Mitroi.
Asadar, profesorul considera ca aceasta modalitate de impozitare va crea noi locuri de munca si va responsabiliza gspodariile. Oamenii vor fi mai atenti, atunci cand vine vorba de facturi:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Diurna legala in Romania si in strainatate
"A venit timpul sa rafinam. Unele lucruri par ca mai necesita rafinare si feedback atat din piata cat si de la autoritatile locale. Imi place ca va crea niste job-uri noi, consultantii fiscali, ca va responsabiliza gospodariile, oamenii sa fie foarte atenti cu facturile, iar presiunea pe care o vom pune ca si clienti pentru emiterea de facturi va pune presiune si va spala o foarte buna parte din economie. Vom fi foarte diligenti, exact cum facem la Loteria bonurilor fiscale. Punem deoparte toate bonurile, invatam sa ne optimizam si sa gandim lucrurile la pachet, la nivelul unei gospodarii. E corect si firesc asa pentru ca si in interiorul unei familii sau al unei gospodarii exista un agent economic mai profitabil care plateste, evident, si taxe mai mari si altii care aduc alte beneficii de exemplu, o sotie sau o mama, bunica care adauga multa valoare economica prin muncile nenormate financiar: grija pentru copii, gospodarii", a mai aratat profesorul ASE.
Profesorul a mai declarat ca, daca ar fi student la finante s-ar specializa acum pe meseria de consultant fiscal:
"Imi place meseria de consultant fiscal. Eu daca as fi student la finante astazi, m-as specializa pe asa ceva. Presiunea pe sistemul IT este una din modalitatile si din imputarile primare pe care o face Fiscului. Va fi un refresh pentru societate, un input din care invatam ca nu mai este sub nicio forma la moda sa nu iti platesti taxele (...)", a mai spus Mitroi.
Lista deduceri este prea generoasa, in opinia profesorului ASE:
"Mi se pare prea mare lista de deduceri. Imi plac deducerile pentru copii, de exemplu, pentru cresterea lor si pentru educatie. Exista foarte multe semne de intrebare, deci as mai regla lista de deduceri, as fi mai atent la sume, calibrarea cu sume fixe", a concluzionat Mitroi.