Dupa cum se cunoaste, cheltuielile de protocol sunt deductibile limitat la calculul impozitului pe profit in procent de 2% aplicat asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Pentru cheltuielile cu sponsorizarea, cunoastem ca acestea sunt integral nedeductibile fiscal la determinarea impozitului pe profit, insa sponsorizarea efectuata in conditia legii diminueaza obligatia de plata a impozitului pe profit, in procentul de 3 la mie din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit datorat. Suma sponsorizarii astfel determinata se reflecta in declaratia anuala de impozit pe profit 101 ce diminueaza impozitul pe profit de plata.
In cadrul acestor plafoane, nu consideram ca sunt elemente cu incidenta deosebita la intocmirea situatiilor financiare anuale, insa sunt cateva implicatii foarte importante cand aceste cheltuieli depasesc plafoanele amintite anterior, la recalculul anual al acestor cheltuieli.
Cu incidenta deosebita asupra depasirii procentelor mai sus amintite este aplicarea regimului de TVA si inregistrarea la finele anului a cheltuielii cu ajustarea TVA si, implicit, procedura declarativa din luna depunerii situatiilor financiare.
Depasirea cheltuielilor de protocol si sponsorizare reprezinta operatiune de livrare de bunuri sau prestare de servicii, reglementata de art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1), acordarea de bunuri de mica valoare,
in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare,
in conditiile stabilite prin norme".
Normele metodologice stabilesc:
a) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II din Codul fiscal. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul microintreprinderilor sau al persoanelor impozabile care nu trebuie sa depuna situatii financiare anuale conform prevederilor legale;
b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3‰ din cifra de afaceri determinata potrivit art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.
Observam ca legiuitorul a considerat ca daca se depasesc plafoanele mai sus amintite, pentru valorile mai mari de aceste plafoane se colecteaza TVA. Din punct de vedere strict documentar, evidentierea acestui TVA ca urmare a recalcularii plafoanelor se va face prin emiterea unei autofacturi.
Autofactura va cuprinde la rubrica "Cumparator" denumirea entitatii ce a depasit plafoanele, iar in cazul bunurilor/serviciilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat.
Inregistrarile contabile referitoare la TVA nedeductibila aferenta depasirii cheltuielilor de protocol sunt la luna decembrie 2011:
a) suma TVA calculata pentru depasire plafon protocol prin aplicarea cotei de 24% asupra bazei de impozitare, reprezentata de valoarea cheltuielilor de protocol nedeductibil, se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare in data de 31.12.2011 prin formula contabila:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4428 "TVA neexigibila", iar cheltuiala este alocata prin acest articol contabil situatiilor financiare la care se refera cheltuielile de protocol, respectand principiul independentei exercitiilor.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, suma inregistrata in contul 635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" reprezentand TVA nedeductibila aferenta depasirii cheltuielilor de protocol este cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil si se cuprinde in situatiile fiscale ale anului 2011.
Din punctul de vedere al TVA, suma inregistrata in contul 4428 "TVA neexigibila" in anul 2011 devine exigibila in anul 2012, la data emiterii autofacturii si depunerii situatiilor financiare anuale si se raporteaza in decontul lunii in care se depun situatiile financiare in anul 2012 prin transfer in contul 4427 "TVA colectata".
La emiterea autofacturii, pentru a prelua aceasta operatiune in Jurnalul de vanzari si in Decontul de TVA, este efectuata inregistrarea contabila:
4428 = 4427
"TVA neexigibila" "TVA colectata"