Protectia Muncii: stiati ca ceaiul sau apa minerala pot fi deduse ca "alimente de protectie"?

07 Noiembrie 2011
07 Noiembrie 2011
OUG 99/2000protectia munciiLegea 319/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Alimentatia de protectie a fost reglementata de prevederile art. 16 din Legea protectiei muncii 90/1996 care la art. 16 prevedea ca alimentatia de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, de catre persoanele juridice si fizice persoanelor care lucreaza in locuri de munca cu conditii grele si vatamatoare, pe baza normelor elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
 
In prezent, conform art. 14 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
 
Observam ca, in prezent, nu mai exista distinctiile limitative pentru locurile de munca cu conditii grele si vatamatoare, pe baza normelor elaborate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Insa, alimentatia de protectie se acorda salariatilor care lucreaza in conditii de munca care impun acest lucru. Ca atare, angajatorul trebuie sa faca dovada ca, conditiile in care este prestata munca impun acordarea alimentatiei de protectie.
 
Prin urmare, nu este suficient ca alimentele de protectie sa fie precizate in contractul individual de munca ci este necesar ca, conditiile in care este prestata munca sa impuna acordarea lor.
 
In situatia in care, conditia impusa de art. 14 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca este indeplinita, cheltuiala cu alimentele de protectie reprezinta o cheltuiala deductibila in baza art. 21 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
 
Ceaiul fierbinte si apa pentru salariati reprezinta o cheltuiala cu protectia sociala a salariatilor in conditiile OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
 
Prin temperaturi extreme in sensul OUG 99/2000 se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
 
a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
 
In consecinta, apa minerala si ceaiurile fierbinti sunt cheltuieli deductibile daca sunt acordate salariatilor in perioada temperaturilor extreme astfel cum sunt definite de OUG 99/2000.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]