Asa se face ca, potrivit unei noi propuneri legislative adoptate recent de Parlament, judecatorii si procurorii cu o vechime de 20-25 de ani ar putea iesi deja la pensie, astfel nu ar fi nevoiti sa mai astepte pana la 60 de ani.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost deja adoptata, dar se pare ca exista anumite nereguli sesizate de Curtea Constitutionala, asa ca va trebui sa mai treaca o data prin Parlament.
ATENTIE!
Pentru a intra in vigoare si a produce efecte, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Va reamintim ca legea nr. 303/2004 explica ce inseamna pensia de serviciu si cum se calculeaza: "80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii".
Cati romani beneficiau de pensii de serviciu, la finalul lui 2017
Potrivit statisticilor de la finalul anului 2017, in luna decembrie beneficiau de pensie de serviciu aproximativ 9.038 de romani, iar 3.460 dintre acestia erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor.
Asa se face ca pensia medie a unui astfel de pensionar era de 13.778 lei, din care 12.601 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat, arata informatiile date publicitatii de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP)...citeste mai multe despre pensiile de serviciu aici >>>