Intrebare: Un salariat al carui timp de lucru este de 8 ore/zi are 1 ora nemotivata pe data de 08.05.2012. Tinand cont ca nu are o zi intreaga nemotivata, care sunt pasii de inregistrare in Revisal ? Mentionez ca salariatul intra in concediu de odihna peste 3 zile si nu e timp pentru o cercetare pentru a se stabili caracterul nemotivat al acestei ore, salariatul parasind locul de munca fara o explicatie plauzibila. Cum procedam ?
Raspuns: Potrivit art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde si elementul perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Astfel, doar cazurile de suspendare ale contractelor individuale de munca din motive medicale sunt exceptate de la completarea in registru. Per a contrario, toate celelalte cazuri de suspendare vor fi inregistrate in registru. Intocmirea si transmiterea registrului se realizeaza de catre angajatori in conformitate cu specificatiile tehnice publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii.
Potrivit Specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal):
Data incepere suspendare reprezinta data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform deciziei de suspendare.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Data sfarsit suspendare reprezinta data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare.
Data incetare suspendare reprezinta data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform actului administrativ de suspendare.
Observam ca perioada de suspendare a CIM are in vedere ziua, nu ora. Cu alte cuvinte suspendarea CIM se stabileste prin raportare la ziua de lucru, nu la ora de lucru.
Asadar, pentru a inregistra suspendarea CIM in ReviSal este necesara absentarea unei zile intregi de lucru, nefiind posibila inregistrarea in registru a unei suspendari a CIM pentru o singura ora.