Propunerea legislativa referitoare la modificarea art. 139 din Codul muncii prin introducerea zilei de 30 noiembrie - Sfantul Andrei drept zi de Sarbatoare legala si respinsa de Guvernnul Boc a fost reinitiata de senatorul PSD Victor Socaciu, initiativa fiind aprobata tacit de Senatul Romaniei.
"Crestinismul nostru, al romanilor, este de origine apostolica, iar aceasta i se datoreaza Sfantului Andrei. Asa se explica si faptul ca el este unul dintre cei mai pupulari sfinti ai ai nostri. Sfantul Apostol Andrei are o deosebita importanta in viata spirituala a poporului roman, iar Biserica Ortodoxa Romana a proclamat si inscris in calendarul bisericesc drept Ocrotitorul Romaniei" afirma deputataul Victor Socaciu in expunerea de motive.
In expunerea de motive senatorul PSD subliniaza faptul ca, potrivit datelor oficiale publicate de Uniunea Europeana, Romania se aflat printre ultimele locuri in ceea ce priveste numarul de zile libere, in total 11, pe locul 1 aflandu-se Marea Britanie cu 33 de zile libere, urmata de Belgia cu 23 de zile. Codul muncii stabileste drept Sarbatori legale urmatoarele zile:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Aceste zile reprezinta zile libere platite pentru salariati. Din totalul zilelor de sarabatoare, si asa destul de putine, numai o parte dintre ele sunt in timpul saptamanii, astfel ca in anul 2012 salariatii se bucura de un total de 7 zile libere impuse de lege, celelalte 4 coincizand cu zilele de week-end.
"Ziua de 30 noiembrie precede zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, unindu-se astfel in mod spiritual sarbatoare Bisericii Ortodoxe Romane cu sarbatoarea Romaniei" se arata in aceeasi expunere de motive.
Propunerea a fost inaintata Camerei Deputatilor, aceasta fiind Camera al carei vot este cel decizional. Continului initiativei poate fi consultat aici.