Propunere legislativa privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician. Conditii pentru a deveni dietetician autorizat

dieteticianprofesia de dieteticianpropunere legislativa dieteticiandietetician in romaniaprofesia de dietetician in romania in 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE. Presedintele Romaniei a promulgat luni un act normativ deosebit de important, prin intermediul caruia se va reglementa o noua profesie in domeniul sanatatii umane, cea de dietetician.

Discutam despre Legea nr. 256 din 2016 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si innfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania.

Aceasta lege a fost promulgata luni prin decret previdential.


Puteti consulta aici parcursul legislativ al acestei propuneri cu impact major asupra sanatatii romanilor: Propunere legislativa privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician.

Aceasta propunere a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 278 de voturi pentru, 7 abtineri si 3 persoane nu au votat.

Prin prezenta lege se doreste reglementarea activitatilor si practicilor legate de exercitarea profesiei de dietetician, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania (CDR).

De ce aceasta propunere legislativa?

"Dieteticianul este o veriga lipsa in sistemul de sanatate din Romania, lipsa cu impact negativ asupra costurilor ingrijilor de sanatate." se precizeaza in expunerea de motive a prezentei propuneri.

Mai mult, se reclama si imposibilitatea angajarii ca dieteticieni de drept a celor aproximativ 100 de dieteticieni pe an care sunt licentiati in 4 universitati de medicina din tara, incepand cu anul 2010, si de care Romania are nevoie absoluta.

"Ca parte componenta a actului medical, este momentul si locul ca dietetica sa fie recunoscuta ca fiind o stiinta medicala cu impact major in starea de sanatate si sa intre in categoria profesiilor medicale reglementate de Ministerul Sanatatii din Romania", se precizeaza in Expunerea de Motive a prezentei propuneri legislative.



Conform Propunerii legislative, profesia de dietetician trebuie sa fie o profesie liberala, in domeniul sanatatii umane, furnizoare de servicii conexe actului medical.

"Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutritii echilibrate a individului si colectivitatilor umane, in vederea asigurarii unei stari bune de sanatate, prin prevenirea starilor patologice influentate nutritional si prin promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii prin mijloace dietetice.

[...]

In exercitarea profesiei, dieteticianul aplica stiinta nutritiei si dieteticii in alimentatia si educatia pe teme de alimentatie a pacientilor/ beneficiarilor de servicii de nutritie si dietetica, cat si a persoanelor ca subiect individual, atat a celor sanatoase cat si a celor bolnave."


Conform propunerii legislative, profesia de dietetician se exercita pe teritoriul Romaniei numai de catre persoanele care au obtinut statutul de dietetician autorizat.

Care vor fi conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele fizice care doresc sa detina profesia de dietetician:

- sa aiba capacitate juridica civila deplina de exercitiu
- sa posede un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica
- sa fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei
- sa nu se gaseasca in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute la art. 18
- sa aiba calitatea de membru al CDR
- sa se incadreze in una dintre categoriile prevazute la art. 4


Art. 4. - -Profesia de dietetician se poate exercita in Romania de catre:

a) cetateni ai statului roman;

b) cetateni  ai  unui  stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;

c)s otul  unui  cetatean  roman, descendentii  si  ascendentii  in  linie directa,  indiferent de cetatenia acestora, aflati in intretinerea unui cetatean roman;

d) membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la  lit. b), astfel cum sunt definiti la art. 2 alin.(1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta  a  Guvernului  nr. 102/2005privind  libera circulatie  pe  teritoriul Romaniei  a  cetatenilor  statelor  membre  ale  Uniunii  Europene,  Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) cetatenii statelor terte beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania;

f)  beneficiarii unui statut de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele prevazute la lit. b).




Care vor fi principalele domenii de practica in care vor activa dieteticienii:

- Dietetician administrativ

- Dietetician clinic

- Dietetician pentru sanatatea publica sau comunitar

- Cadrele didactica si cercetatorii, care au parcurs Ciclul Bologna, au posibilitatea de a continua programul de licenta cu un program de master si apoi cu unul de doctorat

- Alte domenii de practica in domeniul dieteticii pot fi stabilite prin ordin comun al Ministrului Sanatatii, Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.


Exercitarea profeisi de dietetician se va putea realiza in carul institutiilor publice, private sau in forme autonome de exercitare a profesiei: cabinet individual de dietetica sau societate civila profesionala de dietetica.

Propunerea a fost promulgata prin Decret nr. 794/2015 si a devenit Legea nr. 256 din 2015.

Sursa: Camera Deputatilor



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dieteticianprofesia de dieteticianpropunere legislativa dieteticiandietetician in romaniaprofesia de dietetician in romania in 2015

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician. Conditii pentru a deveni dietetician autorizat Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]