CAS pentru conditii speciale

Legea 263/2010HG 1284/2011conditii specialereevaluarea locurilor de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepand cu 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ care cuprinde reglementari potrivit carora conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale.

Totodata, conform art. 27 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca.

Contributia de asigurari sociale se datoreaza in cotele prevazute de lege pentru conditii deosebite sau speciale de munca daca aceste locuri au fost incadrate, potrivit legii, in conditii deosebite sau speciale de munca.

In sensul Legii 263/2010 , locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.

Actul normativ mentionat prevede, la art. 30 alin. (2) obligativitatea reevaluarii, din 2 in 2 ani, a locurilor de munca in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1) lit. e).

In acest sens a fost adoptata HG 1284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de munca in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice conform art. 3 alin. (1) din acest act normativ, reevaluarea locurilor de munca in conditii speciale se realizeaza in baza urmatoarelor criterii:
- existenta activitatilor si a unitatilor pentru care se solicita reevaluarea, in anexele nr. 2 si 3 la Legea 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare;
- existenta locurilor de munca pentru care au fost acordate avizele de incadrare in conditii speciale, la unitatile solicitante;
- existenta, la locurile de munca pentru care se solicita reevaluarea, a acelorasi factori de risc identificati initial pentru care a fost acordat avizul de incadrare in conditii speciale;
- identificarea prezentei efectelor nocive asupra starii de sanatate a lucratorilor identificate prin boli profesionale sau boli legate de profesiune, pentru care a fost acordat avizul de incadrare in conditii speciale la locurile de munca si pentru care se solicita reevaluarea.

Reeavaluarea presupune existenta avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale in scopul mentinerii sau respingerii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale. Solicitarea privind reevaluarea locurilor de munca poate fi facuta pana la data de 1 iulie 2012.

Asadar, daca ati obtinut avizul pentru incadrarea locului de munca in conditii speciale, pana la data de 1 iulie 2012 trebuie sa solicitati reevaluarea iar pe toata perioada in care avizul de incadrare in conditii speciale este valabil, angajatorul datoreaza contributia de asigurari sociale in cota prevazuta de lege pentru conditii speciale de munca.

In cazul in care, locul de munca nu are avizul de incadrare in conditii speciale, contributia de asigurari sociale nu se datoreaza in cota stabilita de lege pentru conditii speciale de munca.

In prezent, se mai poate realiza numai reevaluarea locurilor de munca care au primit avizul de incadrare in conditii speciale nu si incadrarea locurilor de munca in conditii speciale.

Angajatorii au obligatia sa ia masurile necesare pentru:
- asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;
- prevenirea riscurilor profesionale;
- informarea si instruirea lucratorilor;
- asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 263/2010HG 1284/2011conditii specialereevaluarea locurilor de munca

Data aparitiei: 11 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CAS pentru conditii speciale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]