Editorial, 23.02.2009 - Gabriela Chirazof
Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu completarile si modificarile ulterioare, in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
- functionarii publici;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;
- somerii;
- asociatul unic, asociatii, comanditarii sau actionarii;
- administratorii sau managerii care au incheiat contract de administrare sau de management;
- membri ai asociatiei familiale;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
- persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente;
- persoanele angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.
Daca aceste persoane doresc sa isi completeze venitul asigurat o pot face prin incheierea contractelor de asigurare sociala.
Si persoanele pentru care legea nu prevede asigurarea obligatorie se pot asigura in sistemul public de pensii si asigurari sociale tot prin incheierea contractelor de asigurari sociale.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate. Contractul de asigurare sociala produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
CAS se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, pentru venitul lunar asigurat inscris in acest contract. Venitul asigurat poate fi modificat prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
Asiguratii pe baza contractului de asigurare datoreaza integral cota CAS corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.
Potrivit proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009, cotele CAS pentru anul 2009 se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 25,8% datorata de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 30,8% datorata de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale prevazuta la alin. (1) este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________