Care este durata maxima a concediului fara plata?

11 Mai 2012
11 Mai 2012
Codul munciiconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Temeiul legal pentru acordarea concediului fara plata este reprezentat de art. 153 din Codul muncii republicat, in cazul solicitarii de catre salariat pentru rezolvarea unor situatii personale, Codul muncii facand trimitere la contractul colectiv de munca aplicabil si la regulamentul intern:

"Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern."

Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata, neprecizandu-se o durata precisa. Asadar, fiecare angajator va stabili durata concediului fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale prin regulamentul intern sau va respecta prevederile contractului colectiv de munca aplicabil in situatia in care face referire la durata concediului fara plata in cazul rezolvarii unor situatii personale ale salariatilor.

Avantajul acestei masuri este caracterul temporar spre deosebire de modificarea contractului de munca care produce efecte pe o perioada nedeterminata si are caracter oficial, producand efecte in raport cu tertii (banci, alti creditori etc.). Din aceasta perspectiva, masura este de preferat pentru salariati, deoarece sunt evitate consecintele juridice ce decurg din eventualele contracte de credit.

Desigur ca, intre masurile posibile pentru diminuarea cheltuielilor salariale, se disting avantajele masurii acordarii in cuprinsul anului a catorva zile de concediu fara plata, pentru motive personale, cu mentiunea ca aceasta masura se poate realiza numai cu acordul salariatilor. Masura este una aplicabila numai urmare a solicitarii individuale a fiecarui salariat.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]