Atunci cand o companie activeaza intr-un domeniu mai putin conventional, se poate ca obiectul de activitate al organizatiei sa se modifice, constant.
In acest sens, acest gen de organizatii au nevoie de personal doar in anumite zile ale lunii, cand activitatea o cere. Astfel, salariatii pot fi angajati cu contract individual de munca (CIM) pe durata determinata si timp partial.
Dar pentru a intelege mai bine situatia, vom analiza un caz concret, prezentat de un cititor al site-ului
PortalCodulMuncii.ro:
"Care este modalitatea de a colabora cu o persoana fizica (neinregistrata fiscal) in mod ocazional, atunci cand specificul activitatii noastre o cere? De exemplu, avand ca si obiect de activitate organizarea de evenimente, avem nevoie de persoane specializate in cadrul acestor evenimente. Munca prestata este calificata (nu poate fi incadrata ca si zilieri), iar aceasta poate fi prestata cateva zile in cadrul unei luni si poate varia ca si durata de la luna la luna. De exemplu, intr-o luna poate fi solicitat 5 zile, iar alta luna 10 zile. Munca prestata poate fi din domeniile: conducator auto, tehnician sunet, operator video. Aceasta persoana nu este inregistrata fiscal, ce contract putem incheia cu ea si care ar fi contributiile aferente?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In aceasta situatie, exista doar o modalitate de a reglementa munca prestata de aceste persoane. Dat fiind faptul ca persoanele in cauza nu sunt autorizate sa desfasoare activitati independente, modalitatea de colaborare presupune contractul individual de munca cu timp partial pe durata determinata.
Acest angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca, potrivit art. 83 lit. b) din Codul muncii, cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului ii permite acestuia sa incheie contracte individuale de munca pe durata determinata.
In speta, daca in decursul unei luni angajatorul are nevoie de conducator auto doar 5 zile, se va incheia contract inidividual de munca cu timp partial pentru 5 zile pe luna si durata determinata de o luna.
Este demn de mentionat ca, si in acest context contributiile sociale sunt cele aferente veniturilor salariale.
In Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal, potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate.
Este bine de stiut ca se pot incheia si conventii civile cu persoane fizice neinregistrate fiscal insa nu pentru activitati cu caracter de continuitate, dar ATENTIE, activitatile din speta prezentata sunt activitati prestate cu titlu profesional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<