Contractele civile reprezinta contracte de prestari de servicii, altele decat contractele de munca, astfel cum sunt definite de Codul muncii si de contractele comerciale definite potrivit Codului comercial. Pe baza optiunii formulate la momentul incheierii conventiei civile, este introdus impozitul in cota de 16% aplicat la venitul brut, pe care platitorul de astfel de venituri are obligatia sa il retina la sursa.
Veniturile primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate in cadrul categoriei veniturilor din activitati independente si conform optiunii exercitate de catre persoana fizica se impoziteaza cu un impozit final de 16%.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract. in aceasta situatie, nu se mai pune sub semnul indoielii necesitatea autorizarii persoanei fizice si nici obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024