Companiile se asteapta la taxe mai mari, ca urmare a crizei Covid-19

crestere povara fiscalaimpozit pe profittaxare companii
Companiile se asteapta la taxe mai mari, ca urmare a crizei Covid-19
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un studiu recent arata ca mai bine de jumatate din companiile din lumea intreaga sunt de parere ca taxele vor creste, ca urmare a efectelor generate de pandemia Covid-19. Tocmai de aceea, 58% dintre firme considera ca normele fiscale vor fi mai aspre. 
 
Ceea ce va duce la un numar ridicat de litigii cauzate din pricina deficitelor guvernamentale tot mai mari, observa studiul realizat de Deloitte, intitulat Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).
 

Multinationalele cred ca vor avea mai multe controale fiscale

 
Studiul Deloitte a interogat angajatori si manageri din intreaga lume, iar 45% dintre acestia au declarat ca vor fi mai multe controale fiscale in perioada imediat urmatoare, ca urmare a efectelor pandemiei.
 
Studiul a mai aratat si ca nu doar oamenii de afaceri romani sunt nemultumiti de ajutorul statului in toata aceasta criza. Sondajul a relevat ca doar 14% dintre companiile participante considera ca guvernele au oferit mediului de afaceri un sprijin consistent in timpul pandemiei, observa AGERPRES.
 
In ceea ce priveste reforma fiscala propusa de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivel global, respectiv distribuirea mai echitabila a drepturilor de impozitare a profiturilor companiilor multinationale intre tarile din care se obtin (pilonul I) si aplicarea unui impozit minim pe profit la nivel global (pilonul II), 62% dintre multinationale estimeaza o posibila crestere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit. 
 

Creste impozitul pe profit?

 
Mai bine de 40% dintre companiile participante la studiu au declarat ca s-au implicat activ in consultarile derulate sub coordonarea OCDE.
 
Dan Badin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania:
 
"Dezbaterile din cadrul OCDE au evoluat rapid anul acesta, acordul pe cei doi piloni a fost semnat de aproape 140 de tari din intreaga lume, iar in prezent se afla in analiza pentru implementare la nivelul legislatiilor fiscale locale. Pentru Romania, ca parte semnatara a acordului, asteptam modificari ale legislatiei fiscale cel mai probabil in urmatorul an. Impactul bugetar ar trebui sa fie pozitiv, datorita unor alocari suplimentare de venituri impozabile pentru tara noastra, dar nu exista inca estimari cu privire la acest impact".
 
Aproximativ 49% dintre companii considera ca obligatiile fiscale vor fi mai mari, ca urmare a impozitarii cu retinere la sursa ca rezultat al modificarii tratatelor dintre state.
 
Studiul Deloitte a mai relevat o concluzie interesanta. Aproape 80% dintre companii considera ca, pe fondul pandemiei, interesul fata de taxarea companiilor va creste.
 
Deloitte realizeaza Global BEPS Survey anual, incepand din 2014, in randul reprezentantilor departamentelor de taxe si al directorilor financiari, iar in 2021 au fost intervievati manageri din 28 de tari.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
crestere povara fiscalaimpozit pe profittaxare companii

Data aparitiei: 03 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Companiile se asteapta la taxe mai mari, ca urmare a crizei Covid-19 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]