Un studiu recent arata ca mai bine de jumatate din companiile din lumea intreaga sunt de parere ca taxele vor creste, ca urmare a efectelor generate de pandemia Covid-19. Tocmai de aceea, 58% dintre firme considera ca normele fiscale vor fi mai aspre.
Ceea ce va duce la un numar ridicat de litigii cauzate din pricina deficitelor guvernamentale tot mai mari, observa studiul realizat de Deloitte, intitulat Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).
Multinationalele cred ca vor avea mai multe controale fiscale
Studiul Deloitte a interogat angajatori si manageri din intreaga lume, iar 45% dintre acestia au declarat ca vor fi mai multe controale fiscale in perioada imediat urmatoare, ca urmare a efectelor pandemiei.
Studiul a mai aratat si ca nu doar oamenii de afaceri romani sunt nemultumiti de ajutorul statului in toata aceasta criza. Sondajul a relevat ca doar 14% dintre companiile participante considera ca guvernele au oferit mediului de afaceri un sprijin consistent in timpul pandemiei, observa
AGERPRES.
In ceea ce priveste reforma fiscala propusa de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivel global, respectiv distribuirea mai echitabila a drepturilor de impozitare a profiturilor companiilor multinationale intre tarile din care se obtin (pilonul I) si aplicarea unui impozit minim pe profit la nivel global (pilonul II), 62% dintre multinationale estimeaza o posibila crestere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit.
Creste impozitul pe profit?
Mai bine de 40% dintre companiile participante la studiu au declarat ca s-au implicat activ in consultarile derulate sub coordonarea OCDE.
Dan Badin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania:
"Dezbaterile din cadrul OCDE au evoluat rapid anul acesta, acordul pe cei doi piloni a fost semnat de aproape 140 de tari din intreaga lume, iar in prezent se afla in analiza pentru implementare la nivelul legislatiilor fiscale locale. Pentru Romania, ca parte semnatara a acordului, asteptam modificari ale legislatiei fiscale cel mai probabil in urmatorul an. Impactul bugetar ar trebui sa fie pozitiv, datorita unor alocari suplimentare de venituri impozabile pentru tara noastra, dar nu exista inca estimari cu privire la acest impact".
Aproximativ 49% dintre companii considera ca obligatiile fiscale vor fi mai mari, ca urmare a impozitarii cu retinere la sursa ca rezultat al modificarii tratatelor dintre state.
Studiul Deloitte a mai relevat o concluzie interesanta. Aproape 80% dintre companii considera ca, pe fondul pandemiei, interesul fata de taxarea companiilor va creste.
Deloitte realizeaza Global BEPS Survey anual, incepand din 2014, in randul reprezentantilor departamentelor de taxe si al directorilor financiari, iar in 2021 au fost intervievati manageri din 28 de tari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<