Potrivit art. 3 din Ordinul 125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, certificatele de concediu medical se completeaza in 3 exemplare, cu respectarea tuturor elementelor prevazute de formular.
Certificatele de concediu medical vor fi tiparite pe hartie autocopianta in 3 culori: alb, roz si verde.
Exemplarele 1 (alb) si 2 (roz) se inmaneaza pacientului sau, dupa caz, persoanei care il reprezinta, care are obligatia de a le depune la platitor, in termenul stabilit de lege.
Exemplarul 3 (verde) al certificatului de concediu medical nu se desprinde de cotorul carnetului de certificate medicale si va ramane arhivat la medicul care il elibereaza.
Exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza carora au fost inregistrate indemnizatiile in "Declaratia privind obligatiile de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru contributia pentru concedii si indemnizatii" va fi depus lunar de catre angajator la casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi are sediul sau domiciliul, odata cu aceasta declaratie sau, dupa caz, odata cu declaratia nominala rectificativa corespunzatoare lunii pentru care au fost acordate. Exceptie fac certificatele de concediu medical care poarta codurile de indemnizatie 02, 03, 04, 10, confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii sau avizul directiei de sanatate publica, precum si certificatele de concediu medical care poarta codul de indemnizatie 11 si care se depun direct la casele teritoriale de pensii.
Exemplarul 1 ramane la angajator, atasat la fisa angajatului, si va fi vizat, dupa caz, de medicul de intreprindere, in cazul asiguratilor salariati.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul HR-istului
Inregistrarea certificatelor de concediu medical eliberate asiguratilor se va face in documentele medicale primare, pentru fiecare certificat de concediu medical in parte, dupa cum urmeaza:
a) se noteaza seria si numarul certificatului de concediu medical eliberat in Registrul de consultatii la rubrica "Tratamente", pentru consultatiile acordate in ambulatoriu;
b) pentru medicii de familie care vizeaza certificatul de concediu medical eliberat de catre alt medic, se consemneza in Registrul de consultatii la rubrica "Tratamente", precum si in fisa pacientului: seria si numarul certificatului de concediu medical vizat si codul de diagnostic;
c) la externarea pacientului din spital, se noteaza seria si numarul certificatului de concediu medical in epicriza si in scrisoarea medicala.
Luat in evidenta de medicul de familie: in cazul in care certificatul de concediu medical a fost eliberat de catre un alt medic din ambulatoriul de specialitate sau din spital, medicul de familie va nota in fisa pacientului si in Registrul de consultatii seria si numarul certificatului vizat si codul de diagnostic.
In concluzie, certificatul medical eliberat de medicul din ambulatoriul de specialitate sau din spital va fi luat in evidenta de medicul de familie si va fi vizat de medicul de intreprindere.