"Privitor la speta cu medicalele pe codurile de 14, 08, 09, 91 ce le am active din ianuarie 2024, si au fost active inclusiv in martie, respectiv sunt in continuare (aprilie-mai), si la aceasta data, si ulterior in iunie, trebuie sa realizez din nou calcul, sa platesc suma aferenta CASS, catre angajat si sa depun rectificative pentru lunile in ianuarie-martie, conform mentiunilor din atasament? Pentru luna Aprilie am calculat conform ordonantei. Spre exemplu, daca am am un medical, in continuare, incepand cu luna ianuarie, pe codul de indemnizatie 14, si care este acordat in continuare in februarie, martie, aprilie, mai , iunie, pentru acesta trebuie sa recalculez si sa platesc suma neta aferenta CASS, catre angajat si sa depun rectificativa?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 17 alin. (2) din OUG 34/2024:
(2) Dispozitiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si pentru indemnizatiile aferente concediilor medicale a caror perioada de acordare inceteaza dupa data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
Potrivit art. 16 din acelasi act normativ:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
2. La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea urmatorul cuprins:
"i) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizatie 01, 07 si 10, prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru
accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare."
Aceste reglementari au determinat in practica opinii diferite referitor la certificatele medicale din perioada ianuarie – martie pentru care au fost emise certificate medicale in continuare a caror durata se sfarseste incepand cu 12 aprilie.
Astfel, intr-o opinie se considera ca nu se recalculeaza indemnizatia medicala pentru aceste certificate medicale, in timp ce intr-o alta opinie se considera ca pentru aceste certificate se recalculeaza indemnizatia medicala prin eliminarea CASS. Diferentele de opinie au fost determinate de lipsa de claritate a textelor legale de mai sus.
Camera Consultantilor Fiscali a solicitat clarificari Ministerului Finantelor. Aceasta institutie a solicitate punctul de vedere al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate iar raspunsul acesteia il puteti lectura aici:
Desi raspunsul nu este unul tocmai corect avand in vedere ca se refera la certificatele medicale eliberate cu luna aprilie (eliberarea in luna aprilie poate fi facuta si pentru luna martie), se intelege intentia de a nu se efectua rectificative.
Avand in vedere raspunsul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la acest moment putem concluziona ca nu se recalculeaza perioada ianuarie – martie.
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<