In trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,63%, conform Institutului National de Statistica (INS).
De asemenea, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 10,89%.
Fata de trimestrul II 2022, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (18,79%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat, in industria extractiva (7,53%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,17%).
Insa, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice comparativ cu trimestrul precedent.
Cele mai semnificative scaderi s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-6,96%), respectiv in tranzactii imobiliare (-5,23%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 0,62%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,85%.
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (18,70%), industria extractiva (17,57%), hoteluri si restaurante (16,76%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (16,16%).
Fata de perioada analizata, cele mai reduse cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in sanatate si asistenta sociala (4,41%), invatamant (4,28%) si administratie publica (3,70%), relateaza
INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<