Comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Pentru o integrare reusita a noilor veniti, inclusiv a refugiatilor, este esential ca acestia sa aiba un acces rapid la piata fortei de munca. Toti actorii, publici si privati, trebuie sa contribuie la integrarea cu succes a refugiatilor si acesta este motivul pentru care dorim sa ne unim fortele. Astazi (n.n 20 decembrie) ne angajam sa colaboram cu partenerii sociali si economici pentru a crea un model in acest sens, nu numai la nivel european, ci si la nivel national. Doar in acest fel migratia va putea deveni o oportunitate reala pentru toti, atat pentru refugiati, cat si pentru societatile noastre.”
Printre angajamentele luate de partenerii sociali si economici se numara schimbul de bune practici privind integrarea refugiatilor pe piata fortei de munca, promovarea parteneriatul in randul membrilor lor si consolidarea cooperarii cu autoritatile publice sa toate nivelurile.
Comisia Europeana s-a angajat, printre altele, sa promoveze sinergiile cu fondurile UE, sa asigure sinergii cu alte initiative conexe la nivel european si sa continue colaborarea cu toate partile implicate pentru a sprijini integrarea refugiatilor pe piata fortei de munca.
Printre partenerii Comisiei, in acest proiect, se numara: Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES), BusinessEurope, Uniunea Europeana a Artizanatului si IMM-urilor (UEAPME), Centrul European al Angajatorilor si Intreprinderilor care ofera Servicii Publice (CEEP), Eurochambres.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul HR-istului
Pentru a sprijini eforturile de integrare depuse de statele membre, Comisia a luat o serie de masuri, printre care un plan de actiune privind integrarea resortisantilor din tarile terte.
Fondul social european (FSE) este principalul instrument de finantare care sprijina incluziunea pe piata fortei de munca, inclusiv a migrantilor. De asemenea, Fondul pentru azil, migratie si integrare (FAMI) poate finanta actiuni preliminare pentru facilitarea accesului la piata fortei de munca. In noiembrie 2017 a fost lansata o cerere de propuneri in cadrul FAMI (cu termenul de 1 martie 2018), cu scopul de a sprijini initiativele lansate de angajatori si de partenerii sociali si economici pentru promovarea integrarii refugiatilor si a altor migranti pe piata fortei de munca.
Sursa: Europa.eu