Potrivit Institutului National de Statistica (INS) costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 14,33% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2022.
De asemenea, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (23,06%), constructii (21,84%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (21,43%).
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Cresterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca - in ce domenii?
In trimestrul I 2023, comparativ cu trimestrul I 2022, cresterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in sanatate si asistenta sociala (3,24%), alte activitati de servicii (5,32%), respectiv in administratie publica (8,47%).
Fata de acelasi trimestru din 2022, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul I 2023 cu 14,34%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,04%.
Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice, in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (9,86%), constructii (7,81%), respectiv administratie publica (5,7%), observa INS.
Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-10,06%), industria extractiva (-4,50%) si in alte activitati de servicii (-3,09%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<