Afecteaza sanctionarea disciplinara acordarea bonusului pentru performanta?

18 Ianuarie 2012
18 Ianuarie 2012
Codul munciibonusul de performantasanctionarea disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 160 din Codul muncii, republicat, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In cadrul altor adaosuri pe care angajatorul le poate acorda in sectorul privat se numara si bonusurile pentru performantele realizate de salariati.

Bonusul de performanta, prin natura lui, este destinat sa recompenseze salariatii, insa nu exista o reglementare legala a acestuia. Totodata criteriile care stau la baza acordarii bonusului nu sunt stabilite de legiuitor.

Salariatul nemultumit de neacordarea respectivului bonus poate formula o actiune in pretentii in fata instantei de judecata, singura in masura de a stabili, in raport de imprejurarile spetei, daca angajatul are dreptul sau nu la primirea respectivului bonus.

Referitor la acordarea bonusurilor se contureaza in doctrina si opinia potrivit careia in cazul in care angajatorul si-a rezervat dreptul exclusiv de a acorda bonusuri, bonusurile au caracter facultativ si sunt concepute ca drepturi suplimentare care pot fi acordate sau nu salariatilor in functie de o serie de criterii de selectie pe care insusi angajatorul le poate stabili cu prioritate. Aceste criterii trebuie astfel stabilite incat sa nu creeze discriminari pentru salariati. Angajatorul poate avea in vedere obiectivele propuse, importanta acestora, gradul de indeplinire a acestora la termenele stabilite (de exemplu acordarea unui bonus din vanzarile efectuate lunar de fiecare salariat). Intrucat bonusul, prin insusi natura sa, este destinat sa recompenseze salariatii, angajatorul trebuie sa aibe in vedere performantele individuale ale acestora. In acest context, refuzul angajatorului de a repartiza bonusuri care au desfasurat o activitate profesionala slaba sau necorespunzatoare, sau care au savarsit abateri disciplinare pentru care au fost anterior sanctionati disciplinar apare ca fiind justificat (A se vedea in acest sens – Posibile consecinte privind neacordarea bonusurilor – Lect.univ.dr. Monica Gheorghe, publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 4 din 30 iunie 2011).

Prin urmare, exista in doctrina si opinia potrivit careia sanctionarea disciplinara poate constitui motiv intemeiat al neprimirii de catre salariat a bonusului pentru performanta in conditiile anterior prezentate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]