Concediu de cresterea copilului. Suspendare CIM

04 Iulie 2012
04 Iulie 2012
OUG 111/2010concediu crestere copilsuspendare CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prin cele ce urmeaza, ne propunem sa analizam metoda corecta de suspendare CIM pentru cresterea copilului pentru o salariata in cazul in care tatal isi ia o luna concediu crestere copil in aceasta perioada. Vom vedea ce va trebui specificat in perioada de suspendare in cazul in care tatal renunta la acea luna de concediu.

Raspuns:

In situatia copilului nascut dupa data de 01 martie 2012, atat mama cat si tatal indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilite de OUG 111/2010. Mama solicita acordarea concediului si opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Din cele 24 luni, cel putin o luna, concediul pentru cresterea copilului trebuie efectuat de catre tata. In luna in care concediul este efectuat de catre tata, mama isi poate relua activitatea sau poate beneficia de concediu fara plata.

In cazul in care, tatal nu solicita acordarea concediului propriu de cel putin o luna, durata concediului acordat mamei se reduce cu o luna. Astfel, mama va beneficia de concediul pentru cresterea copilului timp de 23 de luni.

In situatia in care, tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului, mama va beneficia de concediu integral, conform optiunii exprimate.
Astfel, potrivit acestor dispozitii, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit OUG 111/2010 se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, sau sunt adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului. Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda. Solicitarea concediului de catre celalalt parinte se face pe baza de cerere si documente doveditoare cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

In situatia in care celalalt parinte nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Astfel, pe perioada in care tatal intra in concediu crestere copil contractul individual de munca al acestuia se suspenda in vederea obtinerii indemnizatiei. In aceasta perioada mama isi poate relua activitatea sau poate beneficia de concediu fara plata. Mama nu este obligata sa precizeze in cererea prin care solicita concediu crestere copil perioada in care tatal va solicita/benefica de acelasi concediu. Angajatorul va lua cunostinta de acest fapt la data la care salariata va formula cerere de reluare a activitatii sau de concediu fara plata pentru aceasta perioada.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]