In calitate de patron, administrator al unui operator economic sau de conducator al unei institutii aveti obligatia legala de a reglementa modul de utilizare a lucrarilor cu foc deschis prin decizie scrisa in care trebuie sa se mentioneze urmatoarele elemente:
* stabilirea, daca este cazul, a locurilor unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrari cu foc deschis (topirea bitumului, arderea deseurilor combustibile, curatarile prin ardere etc.) si a persoanelor care le supravegheaza;
* stabilirea locurilor sau zonelor cu pericol de incendiu in care este interzisa utilizarea focului deschis;
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.500 de lei amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, potrivit art. 1, alin. 3., lit. s) din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor
* nominalizarea persoanelor care au dreptul sa emita permis de lucru cu foc;

Orele suplimentare si munca in zi de repaus

Legis Plus Legislatia Muncii

Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
* descrierea procedurii de emitere, semnare, aducere la cunostinta si pastrare a permisului de lucru cu foc;
* intocmirea si aprobarea unei instructiuni specifice de prevenire a incendiilor pentru astfel de lucrari, care sa fie tinuta de executant asupra sa si prelucrata cu acesta inainte de inceperea lucrarii.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei nereglementarea de catre persoanele abilitate a modului de executie a lucrarilor cu foc deschis, potrivit art. 1, alin. 4., lit. e) din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
Permisul de lucru cu foc
Lucrarile cu foc deschis se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc.
Seful sectorului de activitate (atelier, sectie, depozit, instalatie etc.) unde se executa lucrarea cu foc deschis are obligatia de a emite permisul de lucru cu foc, pe care il va intocmi in doua exemplare. Un exemplar va ramane la emitent iar al doilea se inmaneaza sefului formatiei de lucru sau persoanei care executa operatiunile cu foc deschis.
Permisul de lucru cu foc este valabil o singura zi. La terminarea lucrului, el va fi predat de catre executant emitentului.
Seful sectorului de activitate in care se executa operatiuni cu foc deschis are obligatia sa asigure masuri pentru:
1. pregatirea locului;
2. instruirea personalului;
3. controlul dupa terminarea lucrarii.
Executantul lucrarilor cu foc deschis are obligatia de a mentine echipamentele si aparatele utilizate in timpul lucrarilor in buna stare de functionare.
INFO
Modelul permisului de lucru cu foc se regaseste in anexa nr. 4 la normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul 163/2007 emis de ministrul administratiei si internelor si publicat in Monitorul Oficial nr. 216 din 29 martie 2007.