SSM: Instructiuni privind organizarea si activitatea de desfacere a produselor petroliere

04 Octombrie 2013
04 Octombrie 2013
SSMorganizarea locului de muncaproduse petroliere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizarea locului de munca si activitatilor
 
Art. 7
Toate caile de acces si circulatie ale spatiilor de lucru vor fi mentinute in stare de curatenie, libere de orice obstacol si vor fi marcate vizibil. Caile de acces si circulatie vor fi nivelate, marcate pe margini si amenajate in vederea scurgerii apei, iar pe durata anotimpului friguros vor fi curatate de zapada / gheata.
 
Art. 8
(1) Pe drumurile interioare din cadrul unitatilor de desfacere a produselor petroliere vor fi montate indicatoare corespunzatoare de circulatie.
(2) Se vor monta podete sau pasarele rezistente la trecerea peste santuri, canale etc.
 
Art. 9
Locurile de munca unde exista riscul degajarii de substante toxice in atmosfera, gaze sau vapori inflamabili vor fi dotate cu aparate automate pentru semnalizarea acustica si optica a concentratiei maxime admise sau a nivelului periculos de concentratie a gazelor sau vaporilor inflamabili.
 
Art. 10
Aparatura de masura, control, reglare si semnalizare din unitatile de desfacere a produselor petroliere va fi controlata, verificata si mentinuta in permanenta stare de functionare.
 
Art. 11
In spatiile de lucru se va asigura un iluminat corespunzator.
 
Art. 12
Toate spatiile de lucru in care exista pericol de accidentare la intreruperea functionarii iluminatului artificial vor avea asigurat iluminat de siguranta.
 
Protectia impotriva incendiilor si exploziilor
 
Art. 13
Conducerea unitatilor de desfacere a produselor petroliere este obligata sa solicite proiectantului sa stabileasca zonele cu atmosfera potential exploziva, in vederea alegerii echipamentelor tehnice cu grad corespunzator de protectie.
 
Art. 14
In zonele, mediile, incintele sau locurile de munca cu pericol de incendiu si explozie se interzice:

- intrarea cu foc deschis;
- lucrul cu scule producatoare de scantei;
- fumatul;
- utilizarea de incaltaminte cu accesorii metalice;
- folosirea echipamentului de lucru din materiale sintetice;
- circulatia mijloacelor de transport neadaptate la astfel de medii.

Se vor monta la loc vizibil indicatoare de securitate.
 
Art. 15
Este interzis fumatul in spatiile tehnice de exploatare, publice, adminitrative etc. si in alte locuri decat cele stabilite prin reglementarile in vigoare.
 
Art. 16
In spatiile de lucru cu pericol de incendiu sau explozie, efectuarea unor operatii care necesita utilizarea focului deschis va fi posibila numai dupa obtinerea „PERMISULUI DE LUCRU CU FOC”.
 
Curatarea si repararea recipientelor pentru depozitarea si transportul produselor petroliere lichide
 
Art. 17
Rezervoarele de depozitare a produselor petroliere lichide vor fi curatate periodic.
 
Art. 18
La curatarea si repararea rezervoarelor de produse petroliere lichide se vor elabora instructiuni de lucru si de securitate a muncii, tinandu-se cont de sortimentele de produse continute in rezervoare.
 
Art. 19
La pregatirea rezervoarelor pentru curatare se vor lua urmatoarele masuri:
 se va numi, prin dispozitie scrisa, responsabilul cu organizarea, coordonarea si controlarea executarii lucrarilor de pregatire a rezervorului in vederea curatarii, responsabil care va intocmi un program de lucru in care sa fie cuprinse masurile de securitate a muncii si de p.s.i.;
 se vor afisa indicatoare de securitate privind pericolul de gazare si explozie;
 se vor lua probe de gaze din atmosfera continuta in rezervor (de la partea superioara, din zona de mijloc si de la baza rezervorului) sau se vor face masuratori de gaze cu aparate portabile;
 nu se va permite intrarea in rezervor pana cand buletinele de analiza de laborator, respectiv masuratorile efectuate vor indica ca valoarea concentratiei de gaze este sub limita maxim admisibila.
 
Art. 20
Operatiile de curatare a rezervoarelor vor fi executate numai de echipe special instruite in acest scop si cu respectarea urmatoarelor masuri:
 modul de efectuare a lucrarilor va fi supravegheat de catre o persoana cu atributii in acest sens;
 in cazul in care lucrarile dureaza mai multe zile, analiza continutului de gaze in atmosfera rezervorului, precum si in atmosfera din jurul rezervorului se va repeta zilnic, conditionand intrarea in rezervor.
 
Art. 21
Reziduurile de orice fel scoase din rezervoare vor fi depozitate / neutralizate conform reglementarilor in vigoare.
 
Art. 22
La pregatirea rezervoarelor pentru operatii executate cu foc deschis, in interiorul sau exteriorul acestora, se vor respecta urmatoarele reguli:
 se verifica daca mantaua, fundul si capacul sunt curatate complet de produse inflamabile sau toxice;
 se vor indeparta orice produse sau materiale combustibile de pe fundul rezervorului;
 se verifica daca: nu sunt produse inflamabile in zona, s-au acoperit canalele, s-au blindat conductele invecinate, au fost umplute cu apa rezervoarele din jur etc.;
 se va verifica blindarea tuturor legaturilor la rezervor in afara conductei de spuma si se va controla legarea la pamant a rezervorului;
 se va asigura existenta, in apropierea rezervorului, a mijloacelor de interventie impotriva incendiilor.
 
Art. 23
Eliberarea permisului de lucru cu foc, dupa care pot incepe lucrarile cu foc deschis, se face dupa analiza gazelor din interiorul rezervorului si intocmirea buletinului de analiza sau de masuratori ce atesta inexistenta concentratiilor periculoase de gaze.
 
Art. 24
(1) La lucrul cu foc deschis in interiorul rezervoarelor se va asigura ventilarea spatiului de lucru, in vederea mentinerii continutului de oxigen in aer de minimum 19% volume.
(2) In cazul aparitiei de gaze combustibile in zona, care ar putea crea o atmosfera periculoasa, se va opri lucrul si se vor repeta analizele de mediu, operatiile cu foc putand reincepe numai dupa confirmarea existentei unei atmosfere nepericuloase.
 
Art. 25
In cazul lucrarilor cu foc deschis care dureaza mai multe zile, prevederile mentionate la art. 22, art. 23, art. 24 vor fi respectate zilnic.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]