Rezervoarele de depozitare a produselor petroliere lichide vor fi curatate periodic.
La curatarea si repararea rezervoarelor de produse petroliere lichide se vor elabora instructiuni de lucru si de securitate a muncii, tinandu-se cont de sortimentele de produse continute in rezervoare.
La pregatirea rezervoarelor pentru curatare se vor lua urmatoarele masuri:
- se va numi, prin dispozitie scrisa, responsabilul cu organizarea, coordonarea si controlarea executarii lucrarilor de pregatire a rezervorului in vederea curatarii, responsabil care va intocmi un program de lucru in care sa fie cuprinse masurile de securitate a muncii si de p.s.i.;
- se vor afisa indicatoare de securitate privind pericolul de gazare si explozie;
- se vor lua probe de gaze din atmosfera continuta in rezervor (de la partea superioara, din zona de mijloc si de la baza rezervorului) sau se vor face masuratori de gaze cu aparate portabile;
- nu se va permite intrarea in rezervor pana cand buletinele de analiza de laborator, respectiv masuratorile efectuate vor indica ca valoarea concentratiei de gaze este sub limita maxim admisibila.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Operatiile de curatare a rezervoarelor vor fi executate numai de echipe special instruite in acest scop si cu respectarea urmatoarelor masuri:
- modul de efectuare a lucrarilor va fi supravegheat de catre o persoana cu atributii in acest sens;
- in cazul in care lucrarile dureaza mai multe zile, analiza continutului de gaze in atmosfera rezervorului, precum si in atmosfera din jurul rezervorului se va repeta zilnic, conditionand intrarea in rezervor.
Reziduurile de orice fel scoase din rezervoare vor fi depozitate / neutralizate conform reglementarilor in vigoare.
La pregatirea rezervoarelor pentru operatii executate cu foc deschis, in interiorul sau exteriorul acestora, se vor respecta urmatoarele reguli:
- se verifica daca mantaua, fundul si capacul sunt curatate complet de produse inflamabile sau toxice
- se vor indeparta orice produse sau materiale combustibile de pe fundul rezervorului;
- se verifica daca: nu sunt produse inflamabile in zona, s-au acoperit canalele, s-au blindat conductele invecinate, au fost umplute cu apa rezervoarele din jur etc.;
- se va verifica blindarea tuturor legaturilor la rezervor in afara conductei de spuma si se va controla legarea la pamant a rezervorului;
- se va asigura existenta, in apropierea rezervorului, a mijloacelor de interventie impotriva incendiilor.
Eliberarea permisului de lucru cu foc, dupa care pot incepe lucrarile cu foc deschis, se face dupa analiza gazelor din interiorul rezervorului si intocmirea buletinului de analiza sau de masuratori ce atesta inexistenta concentratiilor periculoase de gaze.
(1) La lucrul cu foc deschis in interiorul rezervoarelor se va asigura ventilarea spatiului de lucru, in vederea mentinerii continutului de oxigen in aer de minimum 19% volume.
(2) In cazul aparitiei de gaze combustibile in zona, care ar putea crea o atmosfera periculoasa, se va opri lucrul si se vor repeta analizele de mediu, operatiile cu foc putand reincepe numai dupa confirmarea existentei unei atmosfere nepericuloase.
In cazul lucrarilor cu foc deschis care dureaza mai multe zile, prevederile mentionate la art. 22, art. 23, art. 24 vor fi respectate zilnic.