Directorul tau de vanzari nu mai da randament? Iata cum il poti retrograda!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 Noiembrie 2014
25 Noiembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
retrogradareretrogradare din functiereincadrare pe pozitie inferioara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu mai dam randament din diverse motive. Nu mai suntem motivati sa oferim rezultate exceptionale, avem probleme personale care ne distrag atentia, suntem obositi din cauza nivelului prea inalt de sarcini sau poate ca stresul vanzarilor si-a spus cuvantul?

In cazul in care activitatea unui director de vanzari nu mai este cea asupra careia s-a convenit de ambele parti in cadrul contractului de munca, aveti intotdeauna numeroase variante de rezolvare a acestei situatii.

Puteti fie sa aplicati tratament managerial diferentiat pentru revigorarea activitatii directorului de vanzari sau puteti sa il retrogradati din functie. Acestea sunt doar doua din multiplele variante ce pot solutiona aceasta situatie.

Cat despre retrogradarea din functie, cu incadrare pe o pozitie inferioara si cu scaderea salariului, iata ce sfaturi ne dau specialistii din domeniu:

Tineti cont de faptul ca sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Nu uitati faptul ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

La sfarsitul cercetarii disciplinare, angajatorul poate sanctiona salariatul gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare.

Asadar, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Regula in materia modificarii contractului individual de munca al salariatului este modificarea prin acordul partilor, deci prin incheierea unui act aditional la contractul de munca al acestuia.

Asa cum prevede Codul muncii, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Aceste dispozitii legale de exceptie de la regula modificarii elementelor CIM prin acordul partilor au caracter imperativ, prin urmare, modificarea temporara a locului si felului muncii poate fi dispusa numai cu respectarea acestor prevederi legale.

Motivele pentru care angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii conform dispozitiilor acestui articol sunt limitativ prevazute de legiuitor:

- in cazul unor situatii de forta majora;
- cu titlu de sanctiune disciplinara;
- ca masura de protectie a salariatului.


Atentie la faptul ca modificarea unilaterala de catre angajator a elementelor CIM (loc de munca si functie) se realizeaza in urma cercetarii disciplinare a salariatului si numai in masura in care angajatorul, constatand vinovatia salariatului care a savarsit abaterea disciplinara, dispune cu titlu de sanctiune disciplinara retrogradarea din functie.


Retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara ce se poate aplica numai salariatilor cu functii de conducere, sanctiune care consta in modificarea temporara a contractului de munca al salariatului in ceea ce priveste felul muncii si salariul si eventual locul de munca, prin actul unilateral de vointa al angajatorului.

In doctrina, se apreciaza ca retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat.

Astfel, intr-o speta se aprecieaza ca trecerea intr-o alta munca, care presupune exercitarea unei alte profesii decat cea convenita, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului (Sentinta civila nr. 40/2003 a Tribunalului Arad).

In concluzie, in calitate de angajator, in urma cercetarii disciplinare, aveti posibilitatea aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare in functie de gravitatea faptei savarsite de salariat.

 Veti putea dispune in mod unilateral modificarea temporara a locului si felului muncii, numai daca sunt indeplinite in fapt conditiile necesare pentru aplicarea sanctiunii disciplinare constand in retrogradarea din functie.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]