Carnetul de munca. Inregistrari obligatorii

carnete de muncaconcedii medicalecodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O unitate este obligata sa opereze in carnetele de munca concediile medicale, pana la data de 31.12.2010?

Conform dispozitiilor art. 50 lit. b) din Codul muncii, concediul pentru incapacitate temporara de munca suspenda de drept contractul individual de munca.

Actul normativ care reglementeaza inscrierile in carnetul de munca, respectiv Decretul 92/1976, nu cuprinde dispozitii referitoare la suspendarea contractului individual de munca.

Art. 6 alin. (1) se refera numai la modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, aratand ca acestea se inscriu in termen de 15 zile de la data producerii lor.

Pct. 4 lit. b) si c) din Metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, aprobata prin Ordinul Ministerului Muncii 136/1976 stabileste ca, in coloana 3 din carnetul de munca se inscriu: incadrarea, schimbarea functiei si a retributiei tarifare, schimbarea retributiei tarifare cu mentinerea functiei, schimbarea locului de munca in cadrul aceluiasi contract, cand aceasta determina si schimbarea grupei de munca, transferarea, detasarea, intreruperea si incetarea activitatii, desfacerea contractului de munca, precizandu-se, dupa caz, temeiul legal in baza caruia au avut loc acestea si situatiile prevazute de lege care confera vechimea neintrerupta in munca si vechime neintrerupta in aceeasi unitate, asa cum rezulta din actul organului competent in baza caruia s-a facut inscrierea.”

Asadar, metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca prevede ca, in coloana 3 a carnetului de munca se inscriu si situatiile de intrerupere a activitatii. Or, suspendarea contractului individual de munca reprezinta o intrerupere activitatii.

Totusi, la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu exista o practica unitara in ceea ce priveste inscrierea in carnetul de munca a tuturor perioadelor de suspendare a raporturilor de munca.
Singura situatie de suspendare care a fost inregistrata in carnetul de munca la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale de munca a fost concediul pentru cresterea copilului acordat in baza OUG 148/2005, avand in vedere durata in timp a acestui caz de suspendare.

Cu privire la celelalte situatii de suspendare a raporturilor de munca (concedii pentru incapacitate temporara de munca, concedii fara plata, concedii de maternitate etc.), practica inspectoratelor teritoriale in ceea ce priveste inscrierea sau neinscrierea acestora in carnetul de munca este unitara.

In consecinta, in cazul in care completati la sediul unitatii carnetele de munca ale angajatilor, potrivit dispozitiilor art. 10 din Legea 130/1999, modificata si completata, va recomandam sa urmati practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carnete de muncaconcedii medicalecodul muncii

Data aparitiei: 12 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Carnetul de munca. Inregistrari obligatorii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]