"Am avut program de 8 ore pe luna. Am nascut si am adus concedii medicale pentru cele 42 de zile minim obligatorii dupa nastere, de concediu postnatal. Acum doresc sa intru in concediu de crestere copil si sa solicit indemnizatie de la stat.
Angajatorul meu cum va inregistra concediul medical avand in vedere ca exista CIM cu 8 ore pe luna? Doar pentru o singura zi pe luna conform CIM?
Am dreptul la indemnizatie de la stat pe o perioada de pana la 2 ani sau doar 1 an, tinand cont de natura contractului de munca, de 8 ore pe luna?"
Raspunsul specialistilor PortalCoduMuncii.ro:
Conform Legislatiei in vigoare, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Cu toate acestea, subliniem faptul ca din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
Astfel, din durata concediu medical veti plati doar zilele lucratoare conforn programului de lucru.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, art. 2 alin. (1) din OUG. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor conditioneaza dreptul la aceasta indemnizatie de realizarea timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a veniturilor din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
Astfel, pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu are relevanta cate zile pe luna a prestat salariata activitate, important fiind sa fi realizat timp de 12 luni anterior nasterii copilului din venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003
privind Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro