Culmea abuzului de concediu medical: un sfert dintre angajatii unei companii s-au imbolnavit in luna februarie!

06 Aprilie 2010
06 Aprilie 2010
concediuconcediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii care se afla in concediu medical vor fi verificati cu politia daca sunt bolnavi cu adevarat sau chiulesc pe banii statului. Daca bolnavii nu vor fi gasiti acasa sau in spital, nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii. Amenzile pentru eliberarea certificatului de catre medici in afara conditiilor legale vor putea ajunge pana la 10.000 de lei!

O alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepind cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pina la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

In premiera, proiectul de act normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament.

Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei. Daca angajatul care a cerut concediu nu se afla acasa, acesta nu va mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical. Cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale va creste.

Eliberarea certificatelor de concedii medicale fara a se respecta prevederile legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei, iar cei care vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate vor fi reprezentantii caselor de asigurari de sanatate. Nu vor fi amendati doar medicii care acorda certificate medicale nejustificate. Si refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, adica dublu fata de cuantumul prezent.

Exceptii

Proiectul de act normativ prevede si exceptii. O serie de afectiuni pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decit cele care se incadreaza la afectiunile comune, vor face exceptie. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Guvernul va sanctiona abuzul in utilizarea concediului medical dupa ce la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un sfert dintre salariati au apelat la aceasa modalitate de a evita luarea unor masuri salariale.

Intrucat foarte multi bugetari abuzeaza de concediu medical, numai la AVAS, in luna februarie, fiind in aceasta situatie 116 salariati, Guvernul vrea sa adopte un act normativ care sa-i sanctioneze pe cei care abuzeaza de concediile medicale. Premierul Emil Boc i-a solicitat, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, ministrului Sanatatii sa urgenteze elaborarea unui act normativ privind concediul medical.

"Am primit o informare chiar astazi ca numai la AVAS in luna februarie au fost in concediu medical 116 angajati. Din pacate este doar unul dintre cazurile de utilizare abuziva a concediului medical", a spus Boc.



La AVAS sunt angajate 420 de persoane, astfel incat in luna februarie, mai mult de un sfert dintre salariati se afla in concediu medical.

"Cum pot scapa de concediile medicale fictive?"

Este, cu siguranta, una dintre cele mai interesante intrebari pentru dvs., managerul de Resurse Umane. Intrebarea abordeaza o problema intalnita in absolut orice firma, aceea a certificatelor medicale eliberate cu usurinta de medicii de familie, la "rugamintea" pacientilor care vor sa-si ia astfel cateva zile libere fara sa-si ciunteasca perioada de concediu de odihna. Lucru care pentru dvs. inseamna sincope in activitate si indemnizatii/cheltuieli platite nemeritat din banii firmei.

Se poate scapa de concediile medicale fictive?
Cititi in continuare aici...

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]