Sanctionarea disciplinara - prerogativ al angajatorului

21 Februarie 2010
21 Februarie 2010
abatere disciplinarasanctiune disciplinaraavertisment scris
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara si poate aplica salariatilor sai sanctiuni disciplinare ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizia de sanctionare se cuprind in mod obligatoriu (art. 268 alin. (2) din Codul muncii):

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;

b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;

c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;


d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;

e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;

f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Recent, Curtea Constitutionala a respins, prin Decizia nr. 87 din 5 februarie 2008, exceptia de neconstitutionalitate a art. 268 alin. (2) din Codul muncii. Autorul exceptiei sustinea ca aceste prevederi legale incalca dispozitiile constitutionale ale art. 16 privind egalitatea in drepturi si ale art. 21 privind accesul liber la justitie. Curtea a aratat ca „in ceea ce priveste critica autorului exceptiei prin invocarea dreptului la un proces echitabil, consacrat de art. 21 alin. (3) din Constitutie, precum si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Curtea retine ca este neintemeiata. Dreptul constitutional invocat se realizeaza prin posibilitatea asigurata de catre legiuitor partilor de a folosi toate regulile si garantiile procesuale in vederea apararii si realizarii intereselor lor legitime, insa aceasta critica nu are nicio legatura cu cerintele legale privind forma si continutul actelor de dispozitie ale angajatorului, astfel cum sunt prevazute de textul legal criticat”.

Tot ce trebuie sa stiti despre abateri disciplinare si sanctiuni disciplinare se afla in lucrarea Consilier - Codul muncii. Click aici pentru detalii.

Atentie!
Potrivit art. 75 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. Asadar, nici macar sanctiunea avertismentului scris nu poate fi aplicata fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]