Munca la domiciliu in 2020. Conditiile de munca, contractul de munca, plata salariului, tichetele de masa

munca la domiciliucontract munca la domiciliumunca de acasamunca la domiciliu 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca la domiciliu este reglementata in Codul Muncii, la articolele 108, 109, 110. Din pacate, in acest moment inca ne lovim de zeci de neclaritati ridicate de responsabilii cu legislatia muncii, salarizare si HR.

Dintre intrebarile cel mai des adresate, cu privire la munca la domiciliu:
Ce drepturi are angajatul care presteaza activitatea la domiciliu? Cum arata un contract de munca pentru angajatul cu munca la domiciliu? Are voie angajatorul sa isi verifice angajatul care lucreaza la domiciliu? Care va fi programul angajatului?


Vezi cum arata Model Contract Individual de Munca la Domiciliu 2020 >>>Haideti sa le luam pe rand si sa le lamurim in cadrul acestui material despre munca la domiciliu:


Cine face programul angajatilor care isi desfasoara activitatea la domiciliu?


Salariatii cu munca la domiciliu isi vor stabili singuri programul de lucru.
 

Angajatorii au voie sa isi verifice salariatii cu munca la domiciliu?

Da, angajatorilor le revine dreptul de a verifica salariatii cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

In contractul individual de munca se poate insera o mentiune precum:Angajatorul isi rezerva dreptul de a efectua controlul activitatii salariatului, prin vizite la domiciliul acestuia, in fiecare zi de luni intre orele 8,00 si 10,00.
 

Pentru salariatul care isi desfasoara activitatea la domiciliu este necesar sa incheiem contract individual de munca pe perioada determinata, nedeterminata sau sunt admise ambele?


Ambele. Legislatia in vigoare ne spune ca in mod normal, incheiem contract individual de munca pe perioade nedeterminata. Prin exceptie si in conditiile legii, putem sa incheiem si contract individual de munca pe perioada determinata.
 

Ce trebuie sa stim despre obligatiile SSM pentru angajatul care presteaza activitate la domiciliu?


Angajatii care lucreaza la domiciliu se bucura de toate drepturile si obligatiile lucratorilor prevazute de Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.


Un Model Contract Individual de Munca la Domiciliu 2019  vei gasi AICI >>>

Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea i sanatatea acestor angajati in toate aspectele legate de munca, incluzand evaluarea riscurilor, instruirea si informarea, dotarea cu echipamente de munca si echipamente individuale de protectie, supravegherea sanatatii etc.
 

Cum se efectueaza plata salariului pentru angajatii cu munca la domiciliu?


La fel ca si pentru angajatii care isi desfasoara activitatea la sediul angajatorului, in limitele negociate si la datele din luna asupra carora s-a convenit.
 

Ce trebuie sa contina contractul individual de munca?


Pe langa elementele naturale ale unui contract individual de munca, cel al salariatului care isi desfasoara activitatea profesionala la domiciliu va contine si prevederea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu.

In contractul sau individual de munca se va include si programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului.

Atentie si la faptul ca un contract individual de munca la domiciliu trebuie sa contina si prevederi referitoare la obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.


Elementele natural inserate in orice CIM:


-    identitatea partilor;
-    locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
-    sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
-    functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
-    criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
-    riscurile specifice postului;
-    data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
-    in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
-    durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
-    conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
-    salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
-    durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
-    indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
-    durata perioadei de proba.

 

Ce drepturi are salariatul care isi desfasoara munca la domiciliu?


Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.


Dar atentie ca prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
 

Salariatul cu munca la domiciliu va avea platite cheltuielile cu transportul la si de la locul de munca?


Da. Mai mult, mentionam faptul ca aceste cheltuieli de transport la si de la locul de munca sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Cheltuielile efectuate pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile
 

Pentru salariatii care isi desfasoara activitatea profesionala la domiciliu, vom oferi tichete de masa?


Nu se acorda tichet de masa salariatilor care se afla in alte situatii stabilite de angajator si nu sunt prezenti la lucru in unitate. Legislatia in vigoare prevede faptul ca tichetele de masa se acorda angajatilor prezenti la lucru in unitate.
 

Care este diferenta intre munca la domiciliu si munca la distanta?Conceptul de munca la distanta reprezinta activitatea desfasurata de o persoana intr-un loc diferit de persoana care are responsabilitatea de a-l supraveghea direct si/sau care o plateste pentru munca efectuata.


Telemunca a fost aprobata - ce este munca de la distanta. Cine si cum poate folosi telemunca. Noile conditii pentru salariati si angajatori

 
 Guvernul a aprobat proiectul de lege privind reglementarea activitatii de telemunca (munca la distanta), folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, o transpunere a conceptului de "teleworking" prevazut in majoritatea statelor europene.
 
Intr-un comunicat al Executivului se arata ca, potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator va putea fi desfasurata de catre salariat si la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor...citeste continuarea aici >>>
 


Munca la distanta poate exista sub mai multe forme de lucru, dupa cum urmeaza:

- munca la domiciliu si

- munca in afara domiciliului salariatului.


Munca la domiciliu este o alta forma a muncii la distanta, reglementata in Codul muncii in vigoare, dar care impune desfasurarea muncii salariatului la domiciliul sau.
 

Cum arata contractul individual de munca la domiciliu?Modelul contractului individual de munca la domiciliu poate fi consultat aici.Munca la domiciliu conform Codul Muncii


Art. 108. – (1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

 

(2) In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.

 

(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.


Art. 109. – Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:


a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;


b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;

 

c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.


Art. 110. – (1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.


(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
 

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la domiciliucontract munca la domiciliumunca de acasamunca la domiciliu 2019

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Munca la domiciliu in 2020. Conditiile de munca, contractul de munca, plata salariului, tichetele de masa Nota: 3.78 din 5 - 34 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


Razvan C
28-Mar-2018
Buna ziua, Daca un angajat are un contract pe perioada nedeterminata la un anumit loc de munca, si se doreste modificarea naturii contractului , in contract cu munca la domiciliu ,este obligatoriul incetarea primului contract si reangajarea acestuia cu noul contract cu munca la domiciliu sau se poate printr-un act aditional? Multumesc

Buna ziua, Daca un angajat are un contract pe perioada nedeterminata la un anumit loc de munca, si se doreste modificarea naturii contractului , in contract cu munca la domiciliu ,este obligatoriul incetarea primului contract si reangajarea acestuia cu noul contract cu munca la domiciliu sau se poate printr-un act aditional? Multumesc

Munteanu Livia
20-Oct-2017
Buna ziua, Se poate ca un salariat cu contract pe perioada nedeterminata sa lucreze doar ocazional de la domiciliu?

Buna ziua, Se poate ca un salariat cu contract pe perioada nedeterminata sa lucreze doar ocazional de la domiciliu?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tranzactie intre angajator si salariat pentru stingerea unui litigiu. Obligatiile partilor. Tratament fiscalIntrebare: Un salariat a dat societatea in judecata pentru ca era in preaviz,a adus concediu medical si nu a fost platit de societate pe motiv ca l-a adus la sfarsitul perioadei de preaviz. Avocatul societatii respective doreste sa incheie un acord de impacare cu avocatul salariatului. Salariatului i s-a desfacut contractul de munca in 21 ianuarie 2021 cand s-a terminat preavizul dat de societate. Concediul medical este pentru luna ianuarie 2021. Prin acest acord de impacare d-na avocat al societatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Vaccinarea salariatilor in contextul pandemiei de COVID-19Intrebare: Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, va rugam sa precizati daca in conditiile epidemiologice generate de criza covid 19 angajatorul poate obliga salariatii, care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]