Inspectia Muncii poate da una uneori amenzi angajatorilor care se fac vinovati de nerespectarea prevederilor legislative a urmare a neinformarii in acest sens si nu a relei-vointe. Astfel, se poate da ca exemplu situatia unui angajator care nu a initiat negocierea contractului colectiv de munca la nivelul unei unitati cu mai mult de 21 de salariati. In acelasi timp nici angajatii nu au solicitat initierea negocierii. Prin urmare, ceea ce ar trebui angajatorul sa cunoasca este daca, in situatia unui control de la ITM, este pasibil de plata unei amenzi si daca pot fi partile obligate la negocieri chiar daca nu doresc o negociere.
Asa cum este prevazut in lege, refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei (art. 127 alin. (1) lit. b) din Legea 62/2011 a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial nr. 322 din 10 mai 2011). In acelasi timp, partile nu pot fi obligate la negociere, dar trebuie amintit faptul ca dovada faptului ca salariatii nu au dorit negocierea contractului colectiv revine angajatorului.
In continuare, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati, iar initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale. De asemenea, angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Daca angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii, cu mentiunea ca durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
In ceea ce priveste contractele colective de munca, acestea pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti. Astfel, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Mai departe se desfasoara prima sedinta de negociere la data la care se considera ca au fost declansate negocierile. In cadrul fiecarei sedinte de negociere se incheie procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor. In concluzie, partea care se face responsabila si poate fi sanctionata pentru lipsa initiativei de negociere a contractului colectiv de munca la nivel de unitate este doar angajatorul, nu si sindicatele.
In acelasi timp, in cazul in care sindicatele sau reprezentantii salariatilor nu se prezinta la negociere, se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor, situatie in care persoana care intocmeste procesul-verbal va consemna ca nu s-au prezentat partile la sedinta de negociere. Se poate face astfel dovada de catre angajator a initierii procedurii de negociere si nu mai risca plata amenzii.