La societatile cu peste 21 de salariati, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie. Negocierea colectiva are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:
- dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca;
- cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate pe un an.
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile si are ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. Initiativa negocierii apartine patronului.
In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.
Astfel, in termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
Convocatorul intocmit de angajator va fi afisat la loc vizibil, la sediul angajatorului. La termenul stabilit in convocator se incheie un proces-verbal.
Procesul-verbal, intocmit la prima reuniune a partilor, precizeaza:
- informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatiilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie; informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru;
- locul si calendarul reuniunilor.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Daca salariatii nu se prezinta ca urmare a convocarii se intocmeste un proces-verbal prin care se arata ca salariatii nu s-au prezentat la locul si data stabilite.
Astfel intocmit, procesul-verbal poate face dovada initierii negocierii.